Nyírségi disznótoros – Világraszóló disznóvágással búcsúztak a téltől Nyíregyházán
Fotók: Kohut Árpád

18 csapat, 15 ezer adag étel és több mint 10 ezer látogató. Nyíregyházán harmadik alkalommal rendezték meg a Nyírségi Disznótoros Fesztivált. Az idén először két napos rendezvényen minden a mangalicákról és a belőlük készült finomságokról szólt. A Sóstói Múzeumfaluban igazi gasztro-népünnepéllyé fokozódott a hétvége. 

Mindenki egy picit mással fűszerezte, de minden csapat készített kolbászt és hurkát a III. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon. A Sóstói Múzeumfaluban határon innen és túlról 18 csapat vágott őshonos mangalicát és a sertésekből készítettek az ínycsiklandozó finomságokat...

Arra készülünk, hogy azokat az ételeket, amit apáink, nagyapáink készítettek, azt mindet terítékre tudjuk tenni. Gondolok itt a hagymás vérre, toroskáposztára, hurka-kolbászra, tepertős pogácsára, hájas pogácsára és minden olyan ételre, ami hozzátartozik egy disznóvágáshoz.

– mondta el Támba Miklós, fesztiváligazgató.  

A zsűri is kóstolgatott

A fesztiválon részt vevő csapatok meg is mérkőztek egymással. Az ételekből készült kóstolót a szakmai zsűri minősítette. Voltak, akik a felszolgálásnak is megadták a módját, annak érdekében, hogy lenyűgözzék az ítészeket.

Bármit kóstolunk, legyen az hurka vagy kolbász, mindennek más az íze, ezért tudjuk, mi az ami jó, tudjuk, hogy melyik az, ami nem olyan jól sikerült, vagy mi másképp készítettük volna, de általában nagyon finom ételeket kóstolunk.

– szögezte le Szoboszlai Gyula. A legjobb ételek, hurkák, kolbászok, de még a fogópálinkák és a forralt borok is díjat kaptak. Természetesen a legjobb összteljesítményt nyújtó csapatot is jutalmazták. Marcsek György böllér irányításával a Vadász-Garázs Klub tagjai kapták meg a fődíjat.

Szeretnénk megőrizni egy hagyományt. Mi tavaly kezdtünk bele egy jó barátunkkal, Virtics Ferenccel, akit tavaly elvesztettünk. Az ő kérése az volt, hogy folytassuk tovább. Az, hogy mivel készültünk? Nálunk lacipecsenyétől, hurka, kolbász, toroskáposzta, nagyon nagy mennyiségek és véres hurka, minden volt!

– mesélte el Májer Attila, a Vadász-Garázs Klub csapatkapitánya.

Úgy jöttek, mint a jó kútra!

A fesztiválra több mint 10 ezren látogattak ki és több mint 15 ezer adag étel közül lehetett válogatni. A nyírségi disznótoroson részt vett az újfehértói származású agrárminiszter is.

Nagy István azt mondta, ezen a vidéken is, de az egész Kárpát-medencében színes hagyománya van a disznóvágásnak, amit meg kell őrizni.

A disznótor a hagyományunk része, erős bázisa annak, hogy itt élünk, a Nyírségben és az, hogy mitől vagyunk nyírségiek. Ha körülnézünk, milyen dalaink vannak, milyen táncaink vannak, milyen viseletünk van, mit eszünk, hogyan készítjük el ezeket az ételeket, ez mind segít ráébreszteni bennünket arra, hogy jó együtt lenni, jó összetartozni és végső soron jó magyarnak lenni.

– emelte ki Nagy István, agrárminiszter.

Nemzetközi ízeken

A fesztiválra a Partiumból és Felvidékről is érkeztek csapatok. A rendezvény így igazi nemzetköz jelleget öltött.

Ez azért nemzetközi böllérfesztivál, mert nemcsak Magyarországról, nemcsak a mostani magyar térségről beszélünk, hanem mindenkiről, aki ennek a hagyománynak a része, mármint ennek a disznóvágásos kultúrának, ennek a legjobb területe a Múzeumfalu.

– mondta el Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Idén először, próbaképpen két napos volt a nyírségi disznótoros. A második napon is versenyeztek a résztvevő csapatok, egy hagyományos disznótoros menüt kellett készíteniük, amit a látogatók meg is kóstolhattak.

Kapcsolódó galéria

Böllérverseny eredményhírdetése