Nyíregyháziak a szakmai kollégiumokban

Az emberi erőforrások minisztere még tavasszal hozta meg azt a döntését, hogy az egészségügyben, valamint az oktatásügyben évek óta eredményesen működő kollégiumi rendszert kiterjeszti a szociális szférára is. Ennek eredményeként született meg a döntés, hogy a szociálpolitikáért, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár mellé létrehozzák azokat a tanácsadó testületeket, amelyek a fogyatékosügyért, hajléktalanságért, az idősügyért, a szenvedélybetegekért, a gyermekügyért, a szociális és gyámügyi igazgatásért, valamint a rehabilitációs foglalkoztatásért felelősek.

 

Kollégiumokra alapozva

 

A Szociális Tanács szerkezetébe ágyazva három éven keresztül hét kollégium 12 fős szakembergárdája tárgyalja meg a szakterület fejlesztéséhez szükséges javaslatokat, jogszabályalkotást, szakmai protokollt, előterjesztéseket, valamint a jövőbe mutató irányelveket.

 

Nyíregyházáról a kollégiumi tagságig

 

Balogh Zoltán közel három évtizede foglalkozik fogyatékkal érintettek ügyével és foglalkoztatási rehabilitációval, egyike azoknak, akiket az emberi erőforrás minisztere szakmailag érdemesnek tartott arra, hogy megbízza a kollégiumi tagsággal. Elmondása szerint a kezdetekkor a rehabilitációban országosan is csak közel ötezer embert tudtak foglalkoztatni. Mára ez a szám 50 ezerre nőtt, melyből közel 30 ezren támogatott foglalkoztatásban vesznek részt. A terület komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedek alatt. 

– Komoly fejlődés, hogy 25–30 százalék körüli foglalkoztatási arány van ma a megváltozott munkaképességűek körében. Ráadásul keressük a megváltozott munkaképességűeket, hiszen üres munkahelyek vannak – mondta Balogh Zoltán, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke.


75 százalékos foglalkoztatottság

 

– Érdekes helyzet állt elő – mondja Balogh Zoltán. – Azt az EU-s elvárást ugyanis, hogy 2020-ra eléri a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya a nyílt munkaerőpiacét, nem fogjuk teljesíteni. Ennek oka, hogy nem lesz annyi olyan munkavállaló, aki tud, akar és megengedi az állapota is, hogy munkát vállaljon.

Az emberi erőforrások minisztere Balogh Zoltán mellett dr. Szoboszlai Katalin főiskolai docens, a Periféria Egyesület elnökét is kollégiumi taggá kérte fel. Ő a jövőben a Hajléktalanügyi és Lakhatási Kollégiumban munkálkodik majd.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)