Nyíregyházi szakmai siker az Agrovirtuson: egy karrierprogramba is bekerültek a díjazottak

 

A Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnöki képzésén tanuló hallgatók 2 csapata jutott be a 2019-es Agrovirtus Akadémiára, valamint az azt követő elődöntőbe, melyet 2019. november 18-20 között rendeztek meg.

A verseny egy virtuális térben zajló vetélkedő, ahol egy megadott létező gazdaság (MOROKO-Farm Kft Szarvas) területén kell megtervezni és végrehajtani mezőgazdasági termelési folyamatokat. A jelentkezést követően október 7-e és november 10-e között 4 on-line fordulóban 8 feladatot kellett teljesíteniük a csapatoknak. A feladatokat minden hétfőn elektronikusan kapták meg és csütörtök éjfélig kellett rögzíteni a válaszokat az elektronikus felületen.

A selejtező feladatai a következők voltak: vetésforgó összeállítása, talajművelési rendszer tervezése, fajtaválasztás, vetés tervezése, tápanyag szükséglet számítás, termék választás, kijuttatás tervezés, NVDI felvételek elemzése alapján történő beavatkozás, öntözés tervezés, növényvédelmi károsítók felismerése és technológia készítés, betakarítás tervezése és szervezése.

- tájékoztattak a szervezők.

Az előselejtezőben induló 95 csapat közül az on-line fordulókban nyújtott teljesítményük alapján a legjobb 12 csapat jutott be az Agrovirtus Akadémiára és vett részt az elődöntőben. A nyíregyházi Egyetem mindkét induló csapata bejutott az elődöntőbe. A két csapat a NYErtesek, melynek vezetője Álmos Gábor, tagjai pedig Balogh Levente, Bereczki Attila és Mák Attila voltak, valamint a Nyíregyi Agro Team, melynek vezetője Szánthó Renáta, tagjai pedig Batta Zsolt, Máté Lajos és Tukacs Zoltán János voltak. A csapatok felkészítését és szakmai munkáját Dr. Szabó Miklós főiskolai docens segítette mentor tanárként. - mondta el dr. Kovács Zoltán, a Műszaki és Agrártudományi Intézet intézetigazgatója. 

Az Akadémiára bejutott 12 csapatból 10 csapat magyar hallgatókból és 2 csapat Magyarországon angol nyelvű képzésben tanuló külföldi hallgatókból állt. Az Akadémián a bejutott csapatok két napon keresztül neves hazai szakemberek segítségével készültek az elődöntő és a későbbi döntő feladatára, ahol 200 millió Ft-ot lehetett virtuálisan elkölteni a MOROKO-Farm Kft. fejlesztésére, melynek során nehezítésként meg kellett felelni a 2030-től életbe lépő ammónia csökkentési előírások szabályainak is. A felkészítés során a szakmai kompetenciák mellett a prezentációs tréningen fejlesztették a csapatok előadó készségét is.

Az elődöntőben részt vett 12 csapatból 5 csapat jutott a döntőbe. A NYErtesek csapat Álmos Gábor csapatkapitány által tartott fergeteges előadásnak köszönhetően bejutott a döntőbe, mely közel 150 fős közönség előtt zajlott. A döntőben a NYErtesek csapata az Agroinform Kft. külön díját nyerte el, ami a 2020 februárjában Budapesten megrendezésre kerülő PREGA konferenciára szóló 2 napos belépőt jelent a csapat minden tagjának. Az elődöntőig jutó Nyíregyi Agro Team csapata pedig egy egy napos szakmai kirándulást nyert az Agrárinformatikai Klaszter felajánlásában. Ezeken kívül a hallgatók versenyen való részvételét névre szóló oklevéllel ismerték el, melyet az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Szent István Egyetem és a versenyt szervező Agrovir Kft. állított ki részünkre. Mindezek mellett pedig bekerültek az Agrovir Kft. karrierprogramjába is.

- emelte ki dr. Szabó Miklós.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem

A fotók Balázs Gusztáv felvételei