Nyíregyházi Egyetem: új időszámítás kezdődik az informatikai képzésben

Együttműködési megállapodást írt alá az informatikai képzések gyakorlati fejlesztése, illetve a közös szakmai tapasztalatcsere meggyorsítása érdekében a Nyíregyházi Egyetem és az EPAM Systems Kft., az egyik leggyorsabban növekvő szoftverfejlesztő cég hazai leányvállalata. A folyamatosan növekvő verseny a piacképes szakmai tudással rendelkező informatikai szakemberekért megmutatja, hogy mennyire fontos az erős és korszerű informatikai képzés a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

 

„Piacvezetőként kötelességünknek érezzük az informatikai képzések támogatását, az informatikus szakma népszerűsítését már az általános- és középiskolákban; az egyetemi hallgatók számára pedig nem csak állást, de hosszútávú szakmai fejlődést kínálunk. A Nyíregyházi Egyetem magas színvonalú képzésének köszönhetően már eddig is sok kiváló szakembert nyertünk, és reméljük, hogy az együttműködés eredményképpen még többen csatlakoznak az EPAM-hoz" – mondta Vinkó Bence, a technológiai vállalat ügyvezetője.

Az EPAM és a Nyíregyházi Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás révén egy olyan újfajta képzési metodológia kerül kiépítésre, mely a jövőben segíti az egyetemen tanuló diákok naprakész képzését. „A megállapodást követően az elméleti és gyakorlati tudásukkal kölcsönösen segíti majd egymást a két szervezet: az egyetem az informatikus képzések gyakorlatorientáltságát erősíti, a cég pedig a biztos piaci tudással rendelkező hallgatókból nyerhet felkészült munkaerőt. Célunk tehát az, hogy az EPAM tapasztalatát, ismereteit és a legújabb technológiákat beépítsük az oktatási startégiánkba" – erősítette meg Vassné prof. dr. Habil. Figula Erika a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Az együttműködés keretében a 2020/2021-es tavaszi félévben a 'Programozási nyelvek 2.' és a 'Web-alkalmazás-fejlesztés projektmunkában', míg az őszi félévben az 'A rendszerfejlesztés technológiája és módszertana' című tantárgyakat fogják oktatni a cég képviselői. Erre utalt Jenei Csaba, az EPAM képzési és szakmai fejlesztési programok vezetője: "Az egyetemnek és a hallgatóknak is versenyelőnyt jelent a céges gyakorlatok beillesztése az egyetemi képzés kereteibe, legyen szó akár az EPAM által támogatott egyetemi alapoktatásról, vagy a hallgatók számára piacképes tudást biztosító szoftverfejlesztő és szoftvertesztelő képzéseinkről. Természetesen az együttműködésből mi is profitálunk, hiszen így olyan tudással érkezhetnek hozzánk a friss diplomások, amely igazodik a nemzetközi projektjeink magas elvárásaihoz." A céget az egyetemen folyó kutatási feladatokba is szeretné bevonni az intézmény vezetése. Ahogy Dr. Falucskai János, a Matematika és Informatika Intézet intézetigazgatója fogalmazott, az intézmény eseményeire, pályaválasztási fórumaira is meghívják a cég képviselőit, együtt dolgoznak a gyakorlati oktatás bizonyos területeinek megszervezésében, fejlesztésében is.

Az EPAM mindezeken túl számos mentorált oktatási programot futtat, mellyel kifejezetten a frissen végzett vagy végzős egyetemistákat célozzák meg. Ez remek lehetőséget biztosít a hallgatók számára elméleti tudásuk gyakorlati bővítésére, ugyanakkor a programokon való részvétellel akár a kötelező szakmai gyakorlatuk kiváltására is van lehetőségük.

További információ az EPAM egyetemi hallgatóknak számára indított programjairól: https://epa.ms/EPAM4Students

 

AZ EPAMRÓL...

Az 1993-ban alapított USA központú EPAM Systems, Inc. nemzetközi ügyfelei digitális transzformációját segítő, platformfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó cég. Több, mint 36 700 szoftvermérnökkel dolgozik a világ több, mint 35 országában. Magyarországon több mint 1700 főt alkalmaz Budapesten, Debrecenben és Szegeden működő irodáiban. A New York-i tőzsdén jegyzett EPAM számos elismeréssel rendelkező dinamikusan fejlődő cég, amelynek ügyfelei között több Fortune 500 vállalat is megtalálható. Az EPAM irodái jó hangulatú digitális laboratóriumok, ahol munkatársaink nemzetközi projekteken dolgoznak a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva. Az EPAM Debrecen folyamatosan bővül, jelenleg is közel 200 informatikus mérnök dolgozik változatos, nemzetközi projekteken.

 

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem