Nyíregyházi Állatpark: egy hét alatt húszezer látogató
Nyíregyházi Állatpark: egy hét alatt húszezer látogató

Az őszi szünetben (október 25. és november 1. között) különleges kedvezménnyel várta a látogatókat a Nyíregyházi Állatpark: egységesen mindenki számára 1000 forint volt a belépőjegy ára. Ezt pedig sokan ki is használták, az akciónak óriási sikere lett, egy hét alatt 20 000 vendéget fogadott a város egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, ami ráadásul ilyenkor is már egy újabb arcát mutatja: vannak állatok, akiket a hideg időjárás miatt már csak a belső terekben lehet látni, míg mások kint a legaktívabbak.

Bár a mostani, évszaknak megfelelő időjárás leginkább az állatpark hűvösebb éghajlatot kedvelő állatainak kedvez, a park szubtrópusi és trópusi éghajlatot képviselő fajai is láthatóak, a hét minden napján. Egy részük a külső kifutókban, míg a hőmérsékletre érzékenyebbek a Trópusi Házban, a Zöld Piramisban, valamint a Viktória-házban töltik mindennapjaikat.

Jó részük egzotikus tájakon őshonos

– A Nyíregyházi Állatpark kontinensenként mutatja be Földünk állatait és az itt élő 5000 állat közül jó részük egzotikus tájakon őshonos. Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy az 500 faj jó része Európa más-más állatkertjéből jött és több generáció óta ott élnek, hiszen az állatkertek mint modern Noé bárkái, élőhelyüktől távol tartják és tenyésztik a végveszélyben lévő fajokat. Az állatpark számtalan látogatható belső állatházzal rendelkezik, gondoljunk csak a Zöld Piramisra, a Hüllőovira, a Viktória-házra vagy a nemrég átadott India-házra. Ezek az épületek látogathatóak és sok kifutó esetében az állat maga dönti el, hogy a hűvösebb kinti vagy a belső fűtött területet használja – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.


Az andoki kondorkeselyű kedveli a hűvös időjárást

– A hőmérsékletre természetesen a változó testhőmérsékletű állatok a legérzékenyebbek, így őket már csak a belső területeken lehet megtekinteni, mint a szárazföldi és vízi teknősöket, illetve krokodilféléket – mondta. – A madarak még mind a külső volierekben, mind a belső helyeken előszeretettel tartózkodnak, de nyilván ez is fajfüggő, hiszen egyesek – mint például az andoki kondorkeselyű – kifejezetten kedveli a hűvös időjárást.

A főemlősök a legérzékenyebbek

Az emlősök közül a főemlősök a legérzékenyebbek a hidegre. Orangutánokat vagy gorillákat, illetve a világ legkisebb majmocskáit   (selyemmajmok, tamarinok) már csak a belső állatházakban, üvegablakon keresztül lehet megtekinteni +15 Co alatt.

– Mindemellett a takarmányozás tekintetében is változás történik a külső kifutókban élő állatok esetében, hiszen energiában (egyes fajok esetében zsírban) gazdag takarmányt kapnak ezek a fajok, a fókák például dupla annyi tengeri halat (heringet, makrélát, tintahalat) esznek, mint a nyári hőségben.

A Nyíregyházi Állatpark a hét minden napján várja a látogatókat reggel kilenc órától délután 4 óráig.