Nyíregyházán járt Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete, aki vonzónak találja városunkat
fotó: Szarka Lajos

Nyíregyházán járt csütörtökön Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete, aki múlt héten adta át megbízólevelét. Az első, Budapesten kívüli látogatása a keleti régióba vezetett, ahol a határhelyzet feltérképezése után hivatalában kereste fel dr. Kovács Ferenc polgármestert, akivel gazdasági és felsőoktatási együttműködési lehetőségekről is egyeztetett.

Jó benyomások a határon

Franciaország új magyarországi nagykövetének első útja a megyébe vezetett, ennek során Záhonynál tájékozódott a határhelyzetről és a háború következményeiről, ahol jó fogadtatásban volt része, s örömmel töltötte el, hogy a menekültek fogadása is jól szervezett.

Ambiciózus tervek

Csütörtökön hivatalában kereste fel Nyíregyháza polgármesterét, s megbeszélésükön több fontos témát érintettek. A nagykövet szerette volna ugyanis megnézni az ország keleti régióját, mely előzetes tájékozódása alapján is fontos kapcsolatokat ápol Franciaországgal gazdasági és oktatási téren, amit szeretnének fejleszteni is. – Polgármester úrral beszélgettünk a gazdasági és kulturális potenciáljáról a régiónak, elmondta, hogyan kívánja fejleszteni a munkaerőpiac lehetőségeit. Úgy gondolom, ez egy nagyon ambiciózus kezdeményezés, melyben fontos szerepet kapott a jó minőségű felsőoktatás is – fogalmazott Claire Legras.

Egyetemi kooperáció

Ami az oktatást illeti, mint a nagykövet tájékozódott, három iskola is érintett a francia nyelv oktatásában, s nyitott volt arra, hogy a francia egyetemekkel való kooperációt szorgalmazza, akár esetleg egy duális diplomát adó szak létrehozásával is.

Gazdasági lehetőségek

A gazdaságról szólva említette, hogy felajánlotta Nyíregyháza polgármesterének, szívesen összekapcsolja egy budapesti látogatása alkalmával a francia-magyar kereskedelmi és iparkamarával is. – Nagyon fontos beszélni a gazdasági kapcsolatokról is, és ezek megerősítéséről, melyek nagyon szorosak Franciaországgal. Gazdaság szempontjából három francia nagyvállalat van jelen a régióban, a legnagyobb a Michelin, mely jelenleg 1200 embert foglalkoztat, emellett itt van a Veolia az erőművel, és a Bonduelle, amely jelen van egész Magyarországon, de itt, Nyíregyházán is – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a nagykövet, aki az elhangzottak alapján úgy látja, jók a befektetési lehetőségek a fejlesztés alatt álló ipari parkban.

Vonzó Nyíregyháza

Majd hozzátette, fontos a kulturális együttműködés is, hiszen a városnak két franciaországi régióban lévő településsel is van kapcsolata. A francia nagykövet úgy fogalmazott, vonzónak találja Nyíregyházát, s szerinte a jövőben sok lehetőség lesz még az együttműködés fejlesztésére. S bár hivatalos útja rövid volt, az egyik franciát tanító intézményt, a kéttannyelvű Apáczai Csere János Általános Iskolát meg is látogatta.