Nyíregyházán az ország egyik legnevesebb rendezője

Akik látták hajdan, aligha felejtették el a Krétakört, Az itt a vége, pedig milyen unalmas napnak indult címû Jókai-adaptációt, ahogyan a 2000 õszén bemutatott A mandátum címû darabot sem, aminek a „mûfaji” meghatározása, a színlap szerint: „véres valótlanság két lesújtó részben”. (A humor, az irónia mindig is jellemzõ volt Mohácsira.) Érdekes visszaidézni, ma már színháztörténeti tény, hogy többek között kik is játszottak ezen rendezéseiben: Csoma Judit, Gados Béla, Gazsó György, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó Tünde, de a társulat mostani tagjai közül is sokakkal dolgozott már akkor együtt. Hogyan jött létre ennek a mostani munkának az ötlete? – kérdeztem egyebek mellett a Jászai Mari-díjas rendezõt.

 

„JÓ VISSZATÉRNI IDE”

 

– Az itteni rendezéseim óta is jártam Nyíregyházán, hiszen a VIDOR Fesztiválon több darabommal felléptünk más teátrumokkal, például a Liliomfival, a Zûrzavaros éjszakával – nyilatkozta lapunknak. – Jó visszatérni ide, hiszen bár vannak, akik már nem játszanak itt a régiek közül, de azért ismerõsök is vannak szép számmal, például Szabó Márti, Tóth Károly, s jó érzés velük újra találkozni. Egy véletlen hozta, hogy ismét itt lehetek, ugyanis Pelsõczy Rékát nem „adta ki” a Katona József Színház, mert nem tudták egyeztetni az itteni elfoglaltságait az ottanival, nekem pedig kiesett egy marosvásárhelyi munkám, ezért engem kértek fel a rendezésre. Az Illatszertárban nem történnek látványos tragédiák, apróbbak azonban igen, ezeket viszont nem akarom elmondani, legyen az elõadás titka. Bár nagy „átíróként” tartanak számon engem és a testvéremet, de én a darabot szeretem szolgálni. Nincs olyan alkotás, amibe ne nyúlnék bele, ide értve a sajátjaimat is, ha újra terítékre kerülnek, így bármennyire jó is e mû párbeszédtechnikája, helyenként elavult a szöveg, itt-ott túl, másutt pedig alul van írva. Szerintem maga a szerzõ is örülne a változtatásoknak.

Mint Mohácsi János elmondta, a mû rendkívüli hétköznapisága fogta meg, az, hogy a drámaiságot szinte teljesen nélkülözõ darab mennyire tud hatni a színpadon, s a csöppet sem drámai erények, mint a megbocsátás, a megnyugvás, hogyan mutatnak a színpadon. László Miklós darabját Amerikában is játsszák, ha nem is sok helyen, Magyarországon ugyanakkor reneszánszát éli. A szerelem hálójában címû Tom Hanks és Meg Ryan fõszereplésével készült filmben használták bizonyos elemeit a mûnek, de csak ötlet szinten jelentek meg ezek. Talán a remekül megírt párbeszédek adják a vígjáték hazai sikerének titkát, s hogy szerethetõ figurák szerepelnek benne. A szereposztás már az õ érkezése elõtt megtörtént, úgy érezte, nincs is joga beleszólni, hiszen vannak, akikkel korábban még nem dolgozott együtt, ugyanakkor teljesen vállalhatónak, megfelelõnek tartja.

 

IZGALMAS, SZERETHETÕ ELÕADÁS

 

Már folynak a november 25-én a nagyszínpadon bemutatandó darab próbái. Nem arra törekszik, hogy „mohácsis” legyen, sokkal inkább, hogy izgalmas, szerethetõ elõadás szülessen. Heine azt mondta annak idején, hogy már nem verseket, hanem Heine-verseket ír, így õ sem Mohácsi-darabokat akar létrehozni, hanem jó elõadásokat.

– Fontosnak tartom a zenét, de nem lesz „élõ”, mert ez nagyon körülményes dolog. Azt az idõt a színészekre szeretném fordítani – mondta el a rendezõ. – Egy illatszertárban játszódik a történet, meglehetõsen naturális díszletek között, amit Khell Zsolt tervezett. Szeretem, ha a színészek is beleszólnak a szöveg kialakításába. Az a jó, ha „több fejjel” gondolkodik az ember. Humorban nem lesz hiány, már csak azért is, mert eleve viccesek a jelenetek. Nagy helyzetkomikumok nincsenek, de talán sikerül beletenni egyet-kettõt. Eredetileg finom, megtört humora van, mi azonban ennél közvetlenebbek leszünk, mert ezt jobban szeretem a színpadon, mint az eleganciát.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

 

MANÓ CICA IS SZÍNHÁZBAN JÁRT

 

A Mirr-Murr kalandjai címû darab próbájára, a Mó¬ricz Zsigmond Színházba különleges vendég érkezett a napokban: egy Manó névre hallgató cica.

Kardos Tünde író egyébként játékos humorral rakta össze a darabot, három macska, egy szakácsnõ és egy kutyus történetérõl szól, amelynek a zenéjét a The Biebers zenekar egyik alapító tagja, Puskás Ádám Dániel írta. A Mirr-Murr kalandjai címû mesejáték bemutatója 2017. november 3. (péntek) 17:00 órakor lesz, a MÛvész Stúdió színpadán.