Nyíregyházán a világ egyedüli hivatalos kerékpáros békenagykövete, Zelei József

A világ egyedüli hivatalos kerékpáros békenagykövete, Zelei József 15 éve demonstrál a béke, a természet, a környezet, a sport mellett.  A 'Soha többé háborút' nevű országjáró emléktúra egyik fogadóállomása, Nyíregyháza kapta a 'Legkülönlegesebb publikációt adó város' megtisztelő címet.

Nyíregyháza a legkülönlegesebb publikációt adó város. Ennek a története a Krúdy Mozihoz kötődik, hiszen a túránk során megemlékezésen túl itt is koszorúztunk.

Ebben a hangulatban zajlott szerdán a városházi átadó. A kerékpáros, és egy általa felkért független grémium ajándéka.

Zelei József békenagykövet Dr. Holló József nyugalmazott altábornagy, miniszteri biztos ajánló levelével járja  idén Magyarországot, a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulóján. 2004-ben kezdte a missziót, és tekert 85 ezer kilométeren, 5 kontinensen át 120 országban, hogy hirdesse a békét, a sport, a természet és a környezetvédelem ügyét.

2018-ban, mivel már az Atlanti-óceántól egészen a Balti-tengerig bekerékpároztam minden olyan harcteret, emlékhelyet, a szó legszorosabb értelmében a lövészárkok mellett haladva, ott megemlékezvén az I. világháborús katonákról, tehát nem téve különbéget, hogy az francia, német, osztrák, magyar, szerb vagy olasz. Én azt hirdetem, hogy a katonák áldozatok voltak, nem ellenségek.

– mondta el a kerékpáros békenagykövet.

A történelmet nem lehet megváltoztatni, viszont az emlékezést igen, vallja a nagykövet, aki 250 méter nemzeti színű szalagot, 100 koszorút, 12 fát, 25 békekövet és ugyanennyi keresztet hagyott maga után az áldozatok emlékére ezen a 14 ezer kilométeres emlékúton. Edzévban az országban minden megyeszékhelyen megjelent. Az egyik legnagyobb Hősök temetője városunkban van, mely 16 nemzet katonáinak ad sírhelyet. E puszta tény azonban kevés lett volna a dicsőséghez.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila elmondta:

Tavaly tettünk Zelei úréknak különböző gesztusokat pontosan azért, mert tudjuk azt, hogy mennyire fontosak az ilyen küldetések, amikor egy ember vagy egy csoport magára vállal olyan felhívásokat, mely a közbeszéd témája az emberek között, de igazából az emberek nem tartják be, ilyen a háború és az erőszak. Itt  Nyíregyházán történt egy vetítés, amiért Zelei úr nagyon hálás, és ezt elmondta itt a beszélgetésben is.

A Krúdy Art Moziban vetített missziós utak dokumentumfilmjét láthatta a közönség jelentős sajtó jelenlét mellett, az egyedi Emlékest, és a szívélyes fogadtatás miatt ítélték a döntéshozók Nyíregyházának a Legek városa kitüntető címet.

Zelei József természetesen újabb alkalmat, évfordulót keresett és talált missziója folytatásához. Egyebek mellett Trianon, vagy a Magyar Köztársaság kikiáltása emlékúttal, és egy úgynevezett Békeműhely megalakításával folytatja az esztendőt. Mindehhez keres támogató partnereket.