Színházi bestiák – Verebes István rendezése lesz az évad első kőszínházi bemutatója

A 2019/2020-as színházi évad első kőszínházi bemutatója Verebes István rendezése, a Színházi bestiák. Az első angol hivatásos színésznők portréját péntek este fél 8-kor ismerhetik meg a Krúdy Kamarában.

A szicíliai származású angol szerző, színész és dramaturg, mint máskor is, valós történelmi figurákkal dolgozott. Ezek a nők, ilyen-olyan karakterek, abból az időből valók, amikor már nők is színpadra léphettek: a XVI. század második felében.

Verebes István rendező szerkesztőségünknek elárulta:

A szerző által képvisel egy látásmódot - szerintem - az előadás. Öt színésznő sorsa egy olyan, eléggé zavaros, de mégis újszerű közegben, ami a Cromwell után, tehát a puritánok után egy liberálisabb világ volt, ahol először léphettek színésznők színpadra.

Ez ürügy arra, hogy a szerzőnő elmeséljen egy történetet, melyben ötféle sorsot mutat be. Nem általánosít, csak annyit mond, ilyen is van.  A színház teremtményei specifikus lények, felrajzolják, hogyan tévedünk, hogyan akarunk boldogok lenni, hogyan félünk attól, ami bekövetkezhet. A néző ily módon mögé láthat a színházi létezésnek. Persze fontos kérdés, hogy boldogok-e ezek a színésznők.

El is mondja az egyik színésznő, hogy mindazok ellenére, ami itt történik, a színház azért csodás hivatás. Amit beleáldozunk magánéletben, idegrendszerben, fizikailag, kárpótolja az a közeg, az a szerelem, ami a színpad – ha ilyen van.

- nyilatkozta Verebes István.

Ezeknek a nőknek meg kellett küzdeniük a kor előítéleteivel, meg kellett határozzák a színház műfaját és korlátait, sőt be kellett „lakniuk” ezeket a nadrágszerepeket, így taposták ki az utat a későbbi évszázadok színésznői számára. Mindeközben kétségbeesetten keresik saját szabadságukat.

A színpadon Horváth Réka, Jenei Judit, Kónya Merlin Renáta, Pregitzer Fruzsina és Szabó Márta. A falon pedig egy festmény II. Károly angol királyról, hiszen a legenda szerint neki köszönhetik a színésznők a színpadot.

A bemutató péntek este fél 8-kor kezdődik a Krúdy Kamarában.