Nyíregyházán a Mária-kegykép

A hívők éneke és a harangok játéka fogadta a Nyíregyházára érkező Mária-kegyképet, amely március 8-án, a Püspöki Szent Liturgiát követően indult el országjáró körútjára. Azóta 15 városban több tízezren rótták le tiszteletüket előtte. Nyíregyházán, a Kossuth téren várták a hívek, majd az egyházi iskolák diákjainak sorfala között a Római Katolikus Társszékesegyházba vitték, ahol az egyház elöljárói imádkoztak hozzá. A tömeg ezután a városháza elé kísérte a Mária-kegyképet, akik közül sokan lelki megnyugvást vártak a könnyező Máriától.

További képekért kattintson a fotóra!

Bódvai Józsefné időt szakított arra, hogy hétfőn egy órakor megnézze a kegyképet. Azt mondta, keresztény ember, a Görög Katolikus Általános Iskolába járó unokája is vallásos szellemben nevelkedik. A húsvét közeledtével feltöltődést remél a képtől, ezért látogatott el a Kossuth térre.

CSODÁS KÖNNYEZÉSEK

A kép miatt sokan zarándokolnak el a Nemzeti Kegyhellyé nyilvánított Máriapócsra, ahol az ikon látható. Az eredeti Mária-kegyképet egy bíró, a török fogságból való szabadításáért rendelte meg 1676-ban, de nem tudta kifizetni, ezért Huta Lőrinc váltotta meg, és helyezték el a máriapócsi fatemplomban. A kép először 1696. november 4-étől december 8-áig könnyezett. A hír eljutott a császári városba, ahol Lipót császár elrendelte a kép elvitelét. 1697. július 15-én 150 császári katona kíséretében és a máriapócsiak fájdalma közepette vitték el a fatemplomból. Nagyon sok másolat készült a képről, Magyarországon Esztergomban, Győrben és Budapesten is van belőle, de található Ausztriában, Svájcban és Németországban is másolat. Ebből egy került vissza Máriapócsra, amely 1715. augusztus 1-jétől 3-áig könnyezni kezdett. A harmadik könnyezésre 1905. december 4-e és 19-e között került sor. Már ekkor elindult a hívek áradata, a pápai bulla pedig elismerte Máriapócsot, mint kegyhelyet, ahol nagyon sok lelki csoda történt. A kegyképet most az országjáró körút 16. állomásaként Nyíregyházára hozták el.

SZŰZANYA A HÍVŐKHÖZ

Kicsák György parókus a kép fogadásakor azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, Nyíregyházát azért hívják egyháznak, mert mindig is volt egyháza. Ezen a különleges ünnepen pedig az egyházak anyja, Szűz Mária látogat el ide a hívőkhöz. A parókus úgy fogalmazott, Szűz Mária az, akire az Úr Jézus rábízta a hívő népet, a hívő sereget. Ehhez a Szűzanyához évszázadok óta zarándokolnak el a katolikus hívek, most pedig a Szűzanya látogat el hozzájuk és hoz nekik megnyugvást és bátorságot.
A Mária-kegyképet a Kossuth téren a város és az egyházak elöljárói köszöntötték, majd átkísérték a Görögkatolikus Társszékesegyházba.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere különleges, történelmi eseménynek nevezte azt, hogy a Mária-kegykép az országjáró körút keretein belül Nyíregyházára látogat. A polgármester azt mondta, a máriapócsi kegyképet mindenütt szeretik és tisztelik az országban. Különösen Nyíregyházán van így, hiszen közel a Nemzeti Kegyhely, Máriapócs. A város vezetője hozzátette, rendkívüli alkalom, hogy itt van a kegykép, itt imádkozhatnak előtte a nyíregyháziak. A polgármester visszautalt a Mária-kultuszra, amely 1945-ig jelen volt az emberek körében és a politikában is. Azt mondta, ettől sokat erősödött a magyar nép nemzettudata.

A Mária-kegykép március 24-én, kedden 12 óráig marad Nyíregyházán, ahol egész éjjel istentisztelettel, virrasztással és imádsággal tiszteleghetnek előtte a hívek.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)