Nyíregyházán a Domján Edit-díj – A kitüntetett Kosik Anita

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében adták át az Aase-díjakat, valamint a Domján Edit-díjat és a Bálint Lajos-vándorgyűrűt. A kitüntetéseket Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetekért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára és a Magyar Színházi Társaság képviselői adták át. A Domján Edit-díjat Szakonyi Károly írótól vette át Kosik Anita, a Móricz Zsigmond Színház vezető művésze.

Kosik Anita zenés színész szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Gondos Magdóként ismerte meg őt a nyíregyházi közönség az Énekes madár színpadán. A művésznő azóta megállás nélkül formában van. A színházban és a városban is. Önkéntes a Kosár házipiacán, hangos könyvet olvas látássérülteknek, lázad és támogat. Zenével ringatja a kicsinyeket és szüleiket. A napokban vette át gyógypedagógiai asszisztens oklevelét, és nem mellesleg a pandémia idején megnyerte a Móricz online (F)Actor programját. Szíven találta a szakma kitüntetése.

„Új erőt ad, illetve megerősítést arra, hogy igen, így kell dolgozni, még akkor is, ha néha hülyének néznek. Miért tanulok nyelveket, hogy jobban el tudjak énekelni egy dalt, vagy miért kezdek el hónapokkal az olvasópróba előtt készülni valamire. Így kell, mert ezért kaptam ezt a díjat. Ez volt a munkamódszerem és a morálom, mindig” – nyilatkozta a Domján Edit-díjas Kosik Anita.

Operett- és musicalszerepek fogadták a fiatal művésznőt az elmúlt közel egy évtizedben a Móricz Zsigmond Színházban. A Bob herceg, a Hair és a Chicago, a Carmen vagy az Anconai szerelmesek közreműködője lett, majd jött a Funny Girl, így került egy plakátra Barbra Streisanddal. A kedves szerepek között szokta említeni a Kurázsi mama néma lányát, de ő volt II. Fülöp felesége a Don Carlosban is. Ő, a legmélyebb szakmai alázatával, örök optimizmusával és ragályos derűjével.

„Egy ekkora elismerés azon túl, hogy jólesik, arra kötelez, hogy meg is szolgáljam. Eszembe fog jutni, hogyha az embert megáldja az Isten egy borzalmas érzékenységgel, szörnyű egy ilyen testben élni, ami hiper módon kapcsolódik mindenhez. Nagyon könnyen túl tudok terhelődni emberektől, saját magamtól, környezeti dolgoktól, de cserébe könnyen együtt tudok érezni leírt emberekkel, és ezt át tudom adni másoknak. Az, hogy ez a küzdelmem, szándékom észrevehető, hogy a lehető legjobban háttérbe tudjam magam szorítani, hogy beáramolhasson valaki más, és az ő igazságát tudjam képviselni, ami látszik is, az nagyon-nagyon jó” – vallotta a kitüntetett.

Kosik Anita nem készült színésznek, sok minden vonzotta az űrhajózástól a sebészetig. Rendkívüli érzékenysége aztán nyilván a színész pályára irányította. Kollégái kiváló csapatjátékosnak mondják, aki lobogásával, megalkuvást nem ismerő, szenvedélyes szerepformálásaival egy egész előadást képes átlényegíteni, tartalommal megtölteni. Olyan kivételes, egyedi tehetség és személyiség birtokosa, mely különösen alkalmassá teszi Domján Edit örökségének továbbvitelére. Szakonyi Károly írótól vette át a díjat, mely a 40 év alatti, vidéken játszó fiatal, tehetséges művésznőket jutalmazza. Kuthy Patrícia és Széles Zita után 2022-ben Kosik Anitát.