Nyíregyháza első óvodájából modern egészségügyi központ
Nyíregyháza első óvodájából modern egészségügyi központ

A Csillag utca környékén járók szemmel követhették az elmúlt hónapokban egy régi épület újjászületését. A helyszín várostörténeti értéket is hordoz: ott nyílt meg a XIX. század közepén a város első óvodája. Most korszerű orvosi rendelőként, védőnői szolgálatként tárja ki kapuit, viszont az emléktábla hirdeti a múltat, ami dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő odafigyelésének jeleként díszíti újra a most már modern épületet.

A pályázatok és projektmenedzsment referatúra tájékoztatása szerint Nyíregyháza önkormányzata bruttó 407,8 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című, TOP-os pályázat megvalósítására, melynek célja, hogy az egészségügyi alapellátást biztosító intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését megvalósítsa. A projekt egyik eleme, a Nyíregyháza, Csillag utca 4–6. szám alatti, eddig használaton kívüli ingatlan komplex felújítása, átalakítása, szem előtt tartva az akadálymentesítést és az energiahatékonysági intézkedéseket is.

Orvosok és védőnők

Az ingatlanon két különálló épület volt. A válaszfalak bontásával, utólagos nyíláskiváltásokkal, majd új gipszkarton válaszfalak beépítésével, illetve a két korábbi funkcionális összeépítésével egy komplex épület alakult ki. A hét helyiségből tervezetten három rendelő a körzeti orvosi, míg a másik négy a védőnői szolgálatnak ad helyet a közeljövőben.

Korszerű épület, eszközökkel

Az épület homlokzatára, lábazatára és falaira utólagos hőszigetelés, a magastető-födémre új hőszigetelés került. A homlokzati nyílászárókat korszerű, hőtechnikailag a legújabb előírásoknak is megfelelő műanyag szerkezetűre cserélték.  A szennyvízvezetékeken túl az épületvillamossági rendszer is vadonatúj. A pályázati felhívás lehetőséget ad az említett egészségügyi szolgáltatások részére eszközök, berendezések beszerzésére is. Ez jövő év elején történhet meg, utána indulhat a szolgáltatás a 236 millió forintból, 100 százalék támogatás mellett elkészült épületben.

Most is a nyíregyháziakat szolgálja

Dr. Rákóczi Ildikó, a terület önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy helytörténeti vonatkozása is van az épületnek. – Az 1846 őszére közadakozásból megvalósított „kisdedóvó” épülete a megye első mintaóvodaként működő gyermeknevelési intézménye volt. Erről az eredeti szellemiséget őrző, háziorvosi ellátásnak és védőnői szolgálatnak korszerű helyet biztosító épület Csillag utcai homlokzatán emléktábla tanúskodik. Az „Egészségügyi Alapellátás fejlesztése Nyíregyházán” önkormányzati pályázat keretében – a mai igényeket jól kiszolgáló, modern infrastrukturális ellátottsággal megújuló – egészségügyi intézmény is a nyíregyháziakat szolgálja.