Így ünneplik a karácsonyt Kajaaniban, Nyíregyháza testvérvárosában
Így ünneplik a karácsonyt Kajaaniban, Nyíregyháza testvérvárosában

A finn karácsony

A karácsony a finnek egyik legkedvesebb, hagyományokkal és örömmel teli egész évben várt ünnepe. A karácsonyi időszak Finnországban a legsötétebb időszaknak számít, viszont karácsony után újra a világosodó napszakok várakozása kezdődik. A hosszú sötétséget gyertyákkal és karácsonyi égősorokkal világítják ki – manapság az égősorokat már jóval karácsony előtt kirakják az udvarra és lakásba. A havas táj és a meghitt légkör hozzátartozik a karácsony hangulatához. A karácsonyi szokások nagyrészt a régi hagyományokból tevődnek össze, viszont vannak újabb hatások is. Mindenki a maga módján tölti a karácsonyt.

A karácsonyi készülődést, ajándékok beszerzését már időben megkezdik, viszont a szenteste előtti utolsó napok a legmozgalmasabbak, a boltokban, a háztartásokban is. Ajándék vásárlás, sütés, főzés, takarítás – ezeket mind a el kell végezni a karácsonyi pihenés előtt.

Bár az internetes karácsonyi képeslapok küldése az utóbbi időben elterjedt, Finnországban a karácsonyi képeslapok küldésehagyomänzos postai úton továbbra is kedvelt köszöntési mód a családok és a barátok körében.

A munkahelyeken már novembertől kezdve kiskarácsonyi ünnepségeket tartanak a munkatársakkal. A kiskarácsonyi ünnepségeken általában a munkáltató rendezi a közös karácsonyi étkezést (ebédet vagy vacsorát) és szórakoztatást. Az iskolákban is karácsonyi ünnepségeket tartanak, ahol a diákok különböző előadásokkal készülnek.

A karácsony ünnepét Kajaaniban szenteste napján 12 órakor kezdik meg, amikor a városháza órája 12 órát üt. A karácsonyi béke kikiáltása előtt a Kajaani férfi énekkara előadja a „Jumala ompi linnamme”.

Sokan otthon családi körben töltik az ünnepeket és vannak olyanok is, akik külföldre utaznak a családjukkal. Akadnak akik a hétvégi házaikba vonulnak a havas tájba az erdő közepére, ahol a karácsonyi szauna elengedhetetlen fénypontja a szentestének. A szauna ablakába lámpást helyeznek, ami meghittséget hoz a sötét éjszakába. A bátrabbak a forró szauna után megmártóznak a lékben vagy meghemperednek a hóba. Szauna után fantasztikus érzés kint ülni a szauna tornácán, hallgatni a csendet és egy kis szerencsével csodálni a csillagokkal teli égboltot a tejúttal. A hétvégiházakban a karácsonyi hangulat megteremtése nem jelent gondot, hiszen az erdő és a havas táj csendet és békességet áraszt.

Havas táj, Hétvégiház tópartja, Tuula Löhönen

Karácsonykor az udvari állatokról sem felejtkeznek meg, a téli madaraknak magvakat, zsírrudakat, zabpelyhet helyeznek ki.

A karácsonyfát, akik tehetik a saját havas erdőjükből vágják ki, mások pedig vásárolják. A karácsonyfát szenteste napján viszik be a lakásba és feldíszítik. A dísz általában égősort, különböző színű gömböket és szalagokat – ki mit szeretne – jelent. Ha a karácsonyfa túl magas és nem fér a házba akkor a teraszon állítják fel, ahol örömöt hoz a családnak és udvari dekorációként folytatja a tavaszig.  Kajaani városa a főtéren egy nagy karácsonyfa felállításával és égősorokkal a főucán örvendezteti meg lakóit.

Karácsonyfa, Tuula Löhönen

Lámpás, Irene Salomäki

A karácsonyhoz hozzátartoznak a történetek is. A gyerekek karácsonyához hozzátartoznak a történetek a manókról, akik már a karácsony előtt leskelődnek az udvarról, hogy jók voltak-e a gyerekek és kaphatnak-e ajándékot. A télapó a szenteste legjobban várt vendége, hiszen ő hozza az ajándékokat. Néha a télanyó is vele tart. A télapó sietségében az ajándékokat van, hogy az ajtó előtt hagyja vagy a karácsonyi szauna ideje alatt a fa alá rejti. Amikor a gyerekek találkozhatnak a télapóval, legalább egy éneket énekelniük kell neki. A szülők ezután titokban gondoskodnak a télapó jutalmazásáról, fizetéséről vagy amiben megállapodtak. A télapó Korvatunturiban lakik, ahol az ajándékok előkészítésében a manók segítenek neki.

A karácsony meghitt és békés ünnep, amely magában foglalja a karácsony üzenetét, Jézus születését. Egy vagy két héttel karácsony előtt a templomban karácsonyi koncerteket tartanak. Ezeken mindig teltház van. Karácsonykor az emberek megemlékeznek az elhunyt szeretteikről is, szenteste napján gyertyát visznek a sírokra. A ravatalozókban és kápolnákban szentestén imádkozást tartanak. A karácsony első ünnepén délelőtt karácsonyi mise van, ez a templom egyik leglátogatottabb eseménye.

A karácsonyhoz hozzátartozik a szentestei szaunázás. Szentestén karácsonyi ételekkel terítjük meg az asztalt – az evést éjszakába menően lehet folytatni, ki, hogy bírja. A főétel a karácsonyi asztalnál a sonka, amit előre megvásárolnak és megsütnek. Rosolli (répás-krumplis-almás-céklasaláta), különböző elkészítésű halak, rakott karalábé, tejberízs és a karjalai rizses pite hozzá tartoznak a karácsonyi menühöz. Karácsonyi édességekhez tartozik a mézeskalács és csokoládé. A karácsonyi ételeknél előnyben részesül a környéken előállított, helyi alapanyagok. A lényeg, hogy mindenki jól lakjon, finomat egyen és jól érezze magát a társaság.

Egyes családokban a karácsonyi étkezés előtt elolvassák a karácsonyi evangéliumot és karácsonyi énekeket énekelnek.

Korábban szokás volt a karácsonyi ünnepek alatt körbelátogatni a családot, de manapság az ünnepeket otthon szűkebb családi körben pihenéssel töltik az emberek. Régen a hagyományok szerint karácsony másnapján szokás volt Tapani-lovaglás.

Szilvesztert általában barátokkal és szeretteikkel ünneplik. Az év fordulóját finom ételekkel és tűzijátékkal köszöntik. Kajaaniban szilveszter este a város tűzijátékkal örvendezteti meg a lakóit. Szokásokhoz tartozik az ón öntés, felmelegített ónt hideg vízbe öntik. A kiöntött formából megjósolható, hogy mi várható a következő évre.

Régi mondás szerint „ Amit Szent Tamás karácsonyra hoz azt Nuutti elviszi” vagyis december 21-én Tamás napján kezdődik a karácsony ünnepe és január 14-én Nuutti napján ér véget. Vízkereszt, január 6 egy békés ünnepnap. Vízkereszt után a karácsonyfát leszedik és a díszeket elteszik a következő évre. Az utóbbi években a kinti fényeket tovább is fent szokták hagyni, hogy világítson a sötét télben.

Kép a Kajaani folyóról, Irene Salomäki

Idén a koronavírus sok karácsonyi eseményt lekorlátozott. A karácsony jellegzetes megkezdése szentestén a főtéren idén kizárólag internetes videon keresztül lehet követni. A karácsonyi vásár is elmarad. Ez mind a mindannyiunk egészsége érdekében tett szükséges intézkedés!

Finnország az idén ünnepli függetlenségének 103. évfordulóját. Ebből az alkalomból a finn lakosságot arra kérték, hogy küldjenek egy képet, amely a legjobban jellemzi Finnországot. Ebből itt egy ízelítő:

Fotó: Hanna Ronkainen

Fotó: Sirpa Lahtinen

Fotó: Outi Ryökäs

Fotó: Päivi Gartmann