Nyíregyháza az első az informatikai sztrádán

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: – Nagy öröm ez számomra magánemberként és a Magyar Telekom képviseletében is, hogy itt lehetek Nyíregyházán. Fontos pillanat ez a szolgáltató életében is, hiszen beteljesülni látszik a víziónk a Digitális Magyarországról. Ez számunkra nemcsak egy program neve, hanem egy cél megjelölése is, hogy merre tartson az ország ezen a területen. Nagy örömmel jelenthetjük: elkezdtük az érdemi munkát, mely Nyíregyházán több mint hétezer háztartásban tesz lehetővé szupergyors internet szolgáltatást.

TÁMOGATJÁK AZ OKTATÁST

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a napokban Rozsrétszőlőn elkezdődött a kivitelezés. Év végéig Nyíregyházán hétezer háztartásban szeretnének szolgáltatni a program keretében. Hozzátette: benne van az elképzelésekben, hogy nemcsak végpontokat fognak kiépíteni, hanem az e-közigazgatás és e-szolgáltatások megvalósítását is segíteni fogják, de ezek mellett figyelmet fordítanak az oktatásra is. A Magyar Telekom nagyon fontosnak tartja: az emberek barátkozzanak a digitális technológiával és megismerjék számtalan felhasználási lehetőségét.

MINŐSÉGI JAVULÁST EREDMÉNYEZ

Christopher Mattheisen azt is elmondta: a Nyíregyhá­zára tervezett idei félmilliárd forintos infrastrukturális fejlesztés, csak az első állomása a tervezett beruházásoknak. Országosan több mint félmillió felhasználó elérése a cél. – Ez azért is fontos – hangsúlyozta a vezérigazgató –, mert a világháló minőségi javulást tud eredményezni a közigazgatásban és az emberek életminőségében is. Nyíregyházán a teljes lefedettséggel fogják elkezdeni azt a szemléletformálást, mely korábban a tyúk és a tojás problematikáját vetette fel. Például: egyes vállalkozások azért nem készítenek weboldalakat, mert úgy vélték, nincs elég felhasználó, aki keresné őket. Ugyanakkor, az internettel rendelkező városlakók pedig nem tudták online elérni a keresett szolgáltatót a világhálón. Amennyiben a szabolcsi megyeszékhelyen létrejön a teljes lefedettség, érdeke lesz az üzlettulajdonosoknak, szolgáltatóknak, hogy online felületeken is elérhetőek legyenek. Ez a hozzáférés pedig a gazdaság élénkülését eredményezi majd. Christopher Mattheisen ajándékot is hozott dr. Kovács Ferenc polgármesternek. Egy Digitális város helységnévjelző táblát adott át a városvezetõnek a közös munka alkalmából.

A KORMÁNY SEGÍTI A VERSENYBEN MARADÁST

– A történelem során megfigyelhető, hogy a technológiai fejlődés, minden korszakában, a társadalom és a gazdasági változások alakítója és ösztönzõje volt. Az infokommuni­káció ma már nem csupán technológiai vívmányok összessége, hanem alapvető szükséglet az élet minden területén. Mindenütt ott van, és mindennap változik. Szó szerint kézre áll. Csak vegyünk kezünkbe egy okos­telefont, és máris végtelen lehetőségek nyílnak meg számunkra. Könyvet olvashatunk, zenét hallgathatunk, mozijegyet vehetünk, beszélgethetünk a barátainkkal, bejelentkezhetünk az orvoshoz és kifizethetjük a számláinkat. Ha úgy tekintünk a világra, mint egy nagy informatikai szupersztrádára, láthatjuk, hogy óriási rajta a verseny. Magyarország csak úgy maradhat meg a komoly munkával kivívott, fenntartható növekedési pályán, ha képes megvetni lábát a digitális korban, és fel tudja venni a versenyt – ezt már dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter mondta a városházán.
A tárcavezető kifejtette: ezért a kormány úgy döntött, hogy a piaci és az intézményi partnereivel összefogva, 2020-ig olyan léptékû digitális fejlesztéseket hajt végre, amelyre az ország történetében eddig még nem volt példa. Ezt a fejlesztési programot nevezték el összefoglalóan Digitális Magyarországnak.

NYÍREGYHÁZA A ZÁSZLÓSHAJÓ

– Nyíregyházán most egy mérföldkőnek számító program indul el – emelte ki a miniszter. – Az itt és a környékbeli településeken csaknem 170 ezer ember élete változik meg. A nyíregyházi program a szupergyors internet lehetőségen túl, sokkal többről szól – hangsúlyozta dr. Seszták Miklós. – Egy olyan átfogó és összetett fejlesztésről, melynek keretében többek között intelligens városi szolgáltatásokat alakítanak ki, egészségügyi-informatikai beruházásokat hajtanak végre, kiterjesztik az elektronikai ügyintézést, képzési programokat indítanak, és ezekhez a kormány biztosítja a szükséges eszközöket is. A nyíregyházi program egy óriási vállalás első lépése. Az itt szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak lesznek a szakemberek számára, hiszen megalapozhatják az országos infokommunikációs fejlesztések további irányát. A végső cél, a Digitális Magyarország megteremtése – nyomatékosította a miniszter.

MINDEN HÁZTARTÁST ELÉRNI

– 2018-ra minden háztartás számára elérhetővé válik a szupergyors internet lehetősége – folytatta a tervekkel a tárcavezető. Támogatják a digitális közösségi és gazdasági fejlesztést. Elindulhat az intelligens városi szolgáltatások bevezetése, a térségi gazdaságfejlesztési programok és a vállalkozások informatikai fejlesztése, melyek új lendületet adnak a nemzetgazdaságnak.
A kormány további célja: minden embert bevonni a digitális világba. Támogatják, hogy minél többen megtanulják kezelni a számítógépet, és a mobil eszközöket, mert ez a tudás – a mai világban – konkrét boldogulást, munkaerő-piaci versenyelőnyt jelent – emelte ki dr. Seszták Miklós.
A nyíregyházi mintaprojekt összesen 7 ezer háztartáshoz juttatja majd el a szélessávú internetet, ám az infokommunikációs fejlesztések mintegy 170 ezer ember életminőségét javíthatják. A Magyar Telekom szándékai szerint a szükséges technikai beruházások az év végéig elkészülnek.
A Digitális Nyíregyháza hírei a legnagyobb közösségi oldalon a következő linken érhető el: https://www.face­book.com/digitalisnyiregyhaza.