Nyíregyháza ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek

Nyíregyháza ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek, amelyre több mint háromszázféle pálinkával neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 8–10. között tartják, ahol 26 pálinkaszakértő értékeli, kóstolja a nevezett tételeket. A tavalyi évhez hasonlóan külső rendezvények is kísérik majd a versenyt, ahol a pálinkakedvelők számára kóstolókurzusokat szerveznek a helyi éttermekben.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén is megrendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, ami a kereskedelmi pálinkafőzdék legrangosabb, legnívósabb hazai versenye. A megmérettetést követően megválasztják 2021 legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéjét is.

„Magyarország legjelentősebb italáról beszélünk, a nemzet büszkeségéről. Nyíregyháza nagyon kötődik a pálinkához, többször elhangzott, hogy a pálinka fővárosa, a 9 EU-nál eredetvédett pálinkából 3 ebbe a régióba tartozik, az újfehértói meggy, a szabolcsi alma és a szatmári szilva, azt gondolom, erre a vidékre nagyon jellemző a pálinkakészítés, sok kereskedelmi cég van itt, akik az országos forgalom kimagasló százalékát adják, tehát azt hiszem, hogy idézőjelben, de hazajöttünk Nyíregyházára.”

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról, trendekről. Az elért eredmények, díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák – tette hozzá Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A bírálat

Minden egyes tételt, egymástól függetlenül, három szakértő bíráló minősít, öt jellemző alapján – erről már Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke beszélt televíziónknak.

„Összesen 308 kereskedelmi forgalomban kapható pálinkát neveztek a versenyre, a verseny hosszú tradíció alapján zajlik, minden tételt 3 profi minősítő szakértő minősít, öt szempont alapján: az íz- és illattisztaság, az íz és illat karakterisztikája, valamint a harmóniája alapján. Ez az alapbírálat, mely után az aranyérmesek közül kiválasztjuk a Champion díjakat, majd ezek legjobbját is, amely 2021 év ország pálinkája lesz.”

Kísérőprogramok

A nyíregyházi háromnapos mustrát különlegessé teszi az is, hogy az amatőr pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálatból, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket, hiszen mindhárom este nyíregyházi éttermekben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinkakurzusokat a Pálinka Nemzeti Tanács szakemberei – mondta el Szokolics Ákos, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

„Szerettük volna ezt a versenyt egy kicsit megmutatni a város lakosságának, ezért két programmal is készültünk, az egyik lényege, hogy egy kóstolókurzus keretében megmutatjuk, hogyan történik a pálinkák értékelése, a másik pedig egy flashmobszerű pálinkakóstolás, amely keretében a délutáni, kora esti órákban megmutatjuk azokat a termékeket, amelyek a korábbi években sikeresen szerepeltek ezen a megmérettetésen.”

Helló Pálinka!

A pálinkaverseny lezárásaként egyszerre lesz jelen a 13 eredetvédett pálinka és még két pálinkakülönlegesség először Magyarországon, a Sóstói Múzeumfaluban. A Helló Pálinka! a hungarikumok mellett népi ízek kavalkádjával is készül, valamint egész napos színpadi programok is színesítik a rendezvényt.

„Szeptember 11-én, szombaton 10 órától, a Sóstói Múzeumfaluban megtalálják ezeket a pálinkákat, vannak köztük olyan pálinkakülönlegességek, amelyeket szerintem itt, a megyében nem is lehet kapni, jöjjenek, kóstolják meg, mellétettünk gasztronómiát és egyéb programokat, a belépés ingyenes lesz, várunk mindenkit szeretettel a Sóstói Múzeumfaluban.”

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, fél tízkor indul az első ingyenes buszjárat a múzeumfaluba és fél háromig óránként indulnak ezek a buszok. A színpadon háromnegyed tíztől fellép a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, a Burattino Bábszínház, délután négytől pedig Janicsák István és a Veresegyházi Asszonykórus retró Z’Zi Labor-hangulatot varázsol a Helló Pálinka! rendezvényére. Ezen túl lesz népi játszóudvar, fazekas- és kádárbemutató, gyertyamártás, céllövölde, illetve helyi termékeket is lehet majd vásárolni a finom párlatok mellett.

Kapcsolódó galéria

Pálinkaverseny Nyíregyházán 2021