Nyelvtanulás – Az angol népszerű, de csökkent a vizsgázók száma
illusztráció

Még mindig az angol nyelv a legnépszerűbb azon magyarok körében, akik idegen nyelvet tanulnak. A koronavírus-járvány óta a nyelvvizsgázók száma több mint 40 ezer fővel csökkent, 2020-ban országos szinten mintegy 86 ezer fő vizsgázott. Emellett gyakoribbak lettek az online kurzusok, és egyre elterjedtebbek az idegen nyelvű filmek, sorozatok, zenék, melyek hatására sokan otthon tanulnak. A nyelvtudás fontos, egyes felsőoktatási intézményeknél követelmény a bizonyítvány, de számos munkáltató szorgalmazza a szóban és írásban magabiztos beszédet, akár több idegen nyelven is.

Az angol mellett térségünkben gyakori a német, spanyol, olasz, orosz is, mint választott idegen nyelv, de van, aki az eszperantót tanulja. A különböző intézményekbe, nyelviskolákba eltérő korosztályok jelentkeznek, akik legfőbb célja, hogy államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt szerezzenek, vagy a munkaerő-piaci értéküket növeljék a biztos nyelvtudással.

„Ma már egy munkavállalónál, ahol szükséges a nyelvtudás, nem a papír a lényeg, hanem az, hogy tudják hasznosítani a gyakorlatban is. Nagyon sok multicégnél szükséges a megfelelő nyelvtudás ahhoz, hogy boldogulni tudjanak. Diákoknál jellemző, hogy a nyelvtudást a nyelvvizsgához kötik, hisz még mindig vannak olyan egyetemek, ahol ez plusz pontot számít, illetve a diplomához kellettek ezek a nyelvvizsga-bizonyítványok” – mondta Siető András, a LENSIT BT. iskolavezetője.

A 2020-as évtől a koronavírus-járvány következtében számos nyelviskolánál átalakult az oktatás módszertana, egyre gyakoribbak az online kurzusok. A nyelvvizsgák teljesítéséhez olyan rendszereket is létrehoztak, melyekkel azok teljes mértékben digitálisan abszolválhatók, mind írásbeli, mind szóbeli vizsga tekintetében. 2013 és 2019 között országos viszonylatban évi 120–135 ezer fő nyelvvizsgázott, a pandémia idejére ez a szám több mint 86 ezer főre esett vissza. 2022-ben a nyelvvizsgák 73%-a volt sikeres. Az elmúlt időszakra jellemző az is, hogy főként a fiatalok filmekből, zenékből tanulnak meg egy nyelvet. Siető András szerint ez egy pozitív jelenség, de ez az elsajátított nyelvezet nem minden esetben megfelelő ahhoz, hogy valaki bizonyítványt szerezzen.

„A mai generáció nagyon szereti az idegennyelvű filmeket, zenéket, ez mindenképp hasznos. Könnyebben tanulják a nyelvet, könnyebben tudnak eligazodni ezen a nyelvterületen. A nyelvtanárok igyekeznek a megfelelő nyelvi kifejezéseket megtanítani, hogy szépen és szabatosan beszéljenek ezeken a nyelveken is.”

Az iskolavezető úgy tapasztalja, hogy a kiskorban elkezdett nyelvtanulás fogékonyabbá teszi a gyerekeket, eredményesebben sajátíthatják el az idegen nyelvet. Emellett kiemelte, a nyelvérzék mellett fontos a szorgalom és a kitartás, biztos nyelvtudással könnyebben tudnak majd munkát találni a jövőben.