Nyelvművelés az interneten

Sífelszerelésbolt. Helyesen egybeírandó mindhárom tag. Ennek ellenére ilyen formával nem találkozunk a Google találati listájában. Ez az a szó, aminek helyesírásában semmiképp nem szabad az internetes kereső javaslataira hagyatkoznia senkinek. Többek között erre is felhívta a figyelmet dr. Balázs Géza és dr. Minya Károly az internet és a nyelvművelés kapcsolatáról tartott előadáson, amelyet a magyar nyelv hete alkalmából rendeztek a TIT Jurányi Lajos Egyesülete épületében. A nyelvészek azonban nemcsak a világháló átkos oldalával foglalkoztak, hanem fő céljuk az volt, hogy megmutassák, az internet miként tudja támogatni és előmozdítani a nyelvművelést.


Modern nyelvművelők

 

Dr. Balázs Géza nyelvész, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanára elmondta, a világhálón is vannak már tanácsadások, helyesírási, szövegszerkesztő és egyéb, a nyelvművelést segítő programok. Továbbá például olyan közösségi szolgáltatás is létezik, mint a szómagyarító, amivel Kazincyék mozgalmához hasonlóan, de már modernebb formában lehet szavakat javasolni, mások szójavaslatait megnézni, s esetleg terjeszteni azokat.

 

Az érvényesülés egyik záloga a nyelvi igényesség

 

A két nyelvész különleges, interaktív tandemelőadást tartott: negyedóránként váltották egymást. Ezzel is szerették volna érdekesebbé, befogadhatóbbá tenni az elmondottakat a fiatalok számára, akik az elsődleges célközönség voltak. Dr. Minya Károly, a TIT anyanyelvi szakosztályának elnöke kiemelte, az igényes nyelvhasználat az érvényesülés szempontjából sem elhanyagolható az ifjúság számára. Például egy álláshirdetésnél sem mindegy, hiszen a munkáltatók ezt is figyelik, s legtöbbször első körben kiejtik a rossz helyesírással rendelkező pályázókat.

Ezt a fiatalok is érzik. Ők bár a másodlagos írásbeliséget – mint az sms, a chat – gyakorolják nap mint nap, ami gyakran él egyszerűsített vagy a nyelvi normáktól eltérő formákkal, ennek ellenére többségük mégis törekszik az igényességre.

 

Egy hét az ajándékba kapott anyanyelvünknek

 

A magyar nyelv hetét 51. alkalommal rendezik meg. 1967-ben indult el két kiváló nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László kezdeményezésére. A szervezők szándékai szerint a magyar nyelv hetéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, tudományos előadások és más programok arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy egy nyelvközösség minden tagjának feladata az „ajándékul kapott” anyanyelv gazdagságának megismerése, szépségének megőrzése, mert így tudja méltó módon továbbadni azt a következő nemzedéknek.

Zadubenszki Norbert