Nyári gyakorlaton a nyíregyházi kadétok – Nyíregyháza élen jár a pilótaképzésben

Még folyik a légihajózó szakon tanuló hallgatók és a pilótaképzőbe járó kadétok nyári gyakorlata Nyíregyházán. A leendő pilóták a helyi repülőtéren, egy nyíregyházi cég gépeivel sajátítják el a repülés tudományát. A közel 100 kadét eleinte oktatókkal, majd önállóan gyakorolja a fel- és leszállást, valamint a műszerek nélküli repülést.

Berreg a motor, pörög a rotor, majd elindul a gép a kifutópálya felé. A gépet egy kadét vezeti, mellette az oktatója ül. Június végén kezdődött el a leendő pilóták nyári gyakorlata. A nyári időszak ugyanis kedvez a repülésnek, ilyenkor jó időben könnyebb gyakorlatozni.

A kadétok többsége egy fapados légitársaság pilótaképzőjében tanul, a többiek pedig a Nyíregyházi Egyetem légihajózó szakán folytatnak tanulmányokat. A közös bennük, hogy mindannyian egy nyíregyházi vállalkozás gépeivel tanulnak meg repülni.

Ez egy 6 hetes nyári gyakorlat, a vizsgaidőszak végén kezdődik és jelenleg is több mint 100 hallgató van képzés alatt. Ez egy légitársaságnak a kadétképzési programjával együtt közösen, hiszen tudjuk, hogy nagy szükség van ma a légitársasági pilótákra.

– fogalmazott Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője.

Nyíregyháza élen jár a pilótaképzésben

Nyíregyházán nagy múltja van a pilótaképzésnek. Idén már az 51. évfolyamot indították el a légihajózó szakon. A magyar kereskedelmi pilóták többsége egyébként a szabolcsi megyeszékhelyen szerzett és szerez a mai napig diplomát.

A fapados légitársaság fizetős pilótaképzőjében is többségében magyarok tanulnak, de mellettük bolgár, lengyel és román kadétokat is képeznek a tanfolyamon.  A nyári gyakorlaton sokan tapasztalat nélkül, az alapoktól kezdik a tanulást.

A kezdeti szakaszban főként iskolaköröket, egyéb kényszergyakorlatokat hajtanak végre, miután már megvan a kellő tapasztalatuk, illetve átmennek egy bizonyos ellenőrző repüléseken, akkor utána egyedül hajtják végre az iskolaköröket, illetve később útvonalrepüléseket is végrehajtanak.

– tette hozzá Horváth Tibor, a Tréner Kft. trénermenedzsere.

A Nyíregyházán tanuló kadétokból, ha sikeresen vizsgáznak később kisebb-nagyobb légitársaságok pilótái lesznek. Az olcsó repülés miatt ugyanis egyre nagyobb igény jelentkezik jól képzett, felkészült pilótákra.  

 

Z. Pintye Zsolt