A hőhullámok vége felé növekszik meg a vízfogyasztás – Ön vajon mennyi vizet használ?
Fotó: Illusztráció

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. működési területe az évek során folyamatosan bővült, ma már több mint 90 településen szolgáltat a cég, amelynek mintegy 150 ezer felhasználói kapcsolata van.

A társaság munkatársai már tavasszal felkészültek a lakosok nyári, nagyobb vízfogyasztására. A műszaki felülvizsgálatokat és az esetleges hibajavításokat hónapokkal ezelőtt elvégezték, így jelenleg is fennakadás nélküli a NYÍRSÉGVÍZ szolgáltatása.

Sulyok Béla, a cég vízellátási műszaki vezetője azt mondta:

Eddig egy nagyobb hőhullám volt június 15-e környékén. Akkor volt egy csúcsfogyasztásunk, ami 29 600 köbméternyi vizet jelentett a nyíregyházi rendszeren. A NYÍRSÉGVÍZ 91 településen szolgáltat és természetesen észleltük: máshol is emelkedtek a vízfogyasztások. Nyíregyháza átlagos fogyasztása egyébként körülbelül 20.000 köbméter naponta, így látható, hogy június közepén, azon a kánikulai napon közel 50%-kal növekedett meg a fogyasztás. De az is érdekes, hogy általában a hőhullámoknak a végére növekszik meg igazán a vízfogyasztás, aztán ahogy esik az eső, enyhül az idő, úgy visszaállunk a normál fogyasztási értékbe.

Hidegfront vonul át térségünkben, még mindig nagy a meleg, de pár fokkal enyhébb az idő, mint múlt hétvégén vagy a hét elején, amikor a forróság miatt megnőtt a vízfogyasztás. Hétfőn például az átlagos napi 20 ezer köbméter víz helyett mintegy 24 ezer köbméter víz fogyott a nyíregyházi rendszeren.

A NYÍRSÉGVÍZ nyíregyházi rendszeréhez egyébként közel 30 település tartozik – a megyeszékhely ivóvíz ellátását pedig három nagy víztermelő telep biztosítja. A paszabi, kótaji és nyírteleki központokat is ellenőrzik a társaság irányítóközpontjában, valamint a 800 köbméteres Szarvas utcai víztornyot is figyelik.

Nyíregyházán hosszú évek óta nem volt vízkorlátozás és egy újabb kánikula idejére várt megnövekedett vízfogyasztás sem okoz majd problémát, hiszen a NYÍRSÉGVÍZ-es kapacitás jóval meghaladja a fogyasztói igényeket.