Nyári Egyetem Nyíregyházán

A Szent György Lovagrend feladata a nemzeti összetartozás és a magyar identitás erősítése. E küldetésből vállal részt az 1993-ban alapított Középkori Akadémia, amely 2006-tól Nyári Egyetemként folytatja tevékenységét.

 

A TISZTA TUDOMÁNY MEZEJÉN

 

– Ez már a huszonkettedik Nyári Egyetem, és kezdetektől fogva az a célja, hogy a szellemi egységet megalapozza a lovagrend tagjai körében – mondta dr. Bárdos István helyettes kincstartó, a XXII. Nyári Egyetem főszervezője. – Köztudott, hogy az elszakított területeken Trianon óta nem folyik magyar szempontú történelemoktatás, ezért mi azt a célt tűztük ki magunk elé, és azt a feladatot adtuk magunknak, hogy ezt a hiányosságot a határon túli magyarok körében próbáljuk pótolni. De azt is tudjuk, hogy az anyaországban sem volt a történelemoktatás mindig nemzeti szempontú, ezért mi az anyaországban élő lovagjaink, és nemcsak lovagjaink, hanem minden érdeklődő számára, és az elcsatolt területeken élő magyarok számára is próbálunk olyan ismereteket nyújtani, amelyek a bulvártól és a politikától távol vannak, a tiszta tudomány mezején mozgunk.

 

TÖBB MINT 100 RÉSZTVEVŐ A NYÁRI EGYETEMEN

 

A XXII. Nyári Egyetemen a Szent György Lovagrend határon innen és túl élő tagjai, várományosai és szimpatizánsai vesznek részt. Érkeztek előadók és résztvevők az anyaország mellett Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és Délvidékről is. A július 4-éig tartó rendezvényen több mint 100-an vesznek részt.

További képekért kattintson a fotóra!

– Származásom szerint erdélyi vagyok, de már több mint 30 éve Németországban élek – mondta dr. Gothárd Csilla, nyugat-európai dáma nagyprior. – Német lovagtársaimat, svájci és egyéb nyugat-európai priorátusokat képviselem. Én úgy érzem, hogy azért van nekünk, Nyugat-Európában élő lovagoknak itt helyünk, mert az a történelemoktatás, hagyományőrzés, amit a rendünk képvisel, mindenképpen kötelességünk más nyelveken, németül, angolul a tagjainknak átadni.

Az ez évi program középpontjában Bereg, Szabolcs és Szatmár vármegyék településföldrajza, néprajza, egyház- és művészettörténete áll. A Nyári Egyetem megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntőjében azt mondta: fontos, hogy a hazaiak közvetítsék a kultúrát a határon túlra.

– Nagyon fontos, hogy az 1920 utáni valóságot figyelembe véve átjárjunk egymáshoz, és mindenhol megemlékezzünk arról a kulturális örökségről, ami évezredek óta jellemzi a Kárpát-medencei világot, a történelmet, néprajzot, művészettörténetet – mondta dr. Ulrich Attila. – Az egymás kultúrájára tett hatásokat, ellenhatásokat meg kell ismerni, értékelni kell, el kell fogadni mások véleményét, illetve, ha pedig az a miénkkel nem egyezik, akkor jókat kell vitázni, hogy az álláspontok közeledjenek egymáshoz.

 

ELŐADÁSOK ÉS „LÁTÓÚT”

 

A XXII. Nyári Egyetemen az érdeklődők neves szakemberek előadásait hallhatják, de a program része egy úgynevezett „látóút” is, ahol a résztvevők Nagykároly, Nagymajtény, Kaplony, Szatmárnémeti, Tuzsér és más települések történelmi emlékhelyeivel, műemlékeivel ismerkedhetnek. A Nyári Egyetem nyitott, az előadásokra várják az érdeklődőket a nyíregyházi Luther Márton Kollégiumba.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)