Nyári Egyetem – A magyar, mint idegen nyelv

Hagyományteremtő szándékkal rendez Nyári Egyetemet a Nyíregyházai Egyetem, melynek témája a magyar kultúra és a magyar, mint idegen nyelv. A Tempus Közalapítvány államközi támogatásával 15 külföldi fiatal vesz részt a nyelvi kurzusokon. Ausztria, Törökország, Románia, Ukrajna, Horvátország és Oroszország mellett Angola és a Maldív-szigetek is küldött hozzánk diákot.

 

Évek óta érkeznek fiatalok a Nyíregyházi Egyetemre, hogy magyarul, vagy angol nyelven tanuljanak a mi intézményünkben. Idén 70 diák vesz részt a nyíregyházi felsőoktatásban. A Nyári Egyetemen aztán vannak, akik tovább tökéletesítik korábbi ismereteiket, mások a tanévben megszerzett magyar nyelvtudással aztán más egyetemekre indulnak, hogy a nálunk nem elérhető képzésben vegyenek részt.

„Angolából jöttem, és tavaly szeptemberben érkeztem Magyarországra. Azóta magyar nyelvi előkészítőn tanulok. Azért tanulok magyarul, hogy magyar egyetemen tanulhassak. 2021-ben egy Stipendium Hungaricum ösztöndíjat kaptam. Ebben az évben jelentkeztem a Pécsi Egyetemre. Sikerült a vizsgám. Általános orvos szeretnék lenni, utána kardiológus” – mondta Flávio Miguel Melo de Sousa angolai hallgató.

A magyar, mint idegen nyelv oktatás egyetemi felelőse szervezte a nyári kurzust és a szórakoztató programokat is, melyek alkalmasak kultúránk és hagyományaink megismerésére, a nyíregyházi látványosságok, turisztikai élmények, illetve a campus megtekintésére. A képzésen túl idegenforgalmi célja is van a nyári egyetemnek. Családostól várjuk vissza a nálunk tanuló diákokat Nyíregyházára. 

„A Nyíregyházi Egyetemen nem olyan régen kezdődött a nemzetköziesítés, ami azt jelenti, hogy kitártuk az egyetem kapuit, és örülünk, ha más országokból magyar, mint idegen nyelvet tanulni szándékozók jönnek, illetve idegen nyelven vagy magyar nyelven szeretnék itteni szakokon ismereteiket gyarapítani. Évekkel ezelőtt elkezdtük már ezt a programot kidolgozni, de a járványos időszak nem tette lehetővé. Így aztán ez az első év, amikor a Nyári Egyetemet beindíthattuk. Hála Istennek két szép kis csoport jött létre. A csoportban olyan hallgatók vannak különböző országokból, akik voltak már korábban Magyarországon, valamilyen oktatásban vettek részt. Leginkább nyári képzések voltak, és szeretnék tudásukat elmélyíteni. A másik felét pedig azok a saját hallgatók teszik ki, akik egy évvel korábban érkeztek” – tájékoztatott dr. Kiss Kálmán, a Nyíregyházi Egyetem oktatója.

Itt most a magyar nyelvű kommunikáció intenzív erősítése a cél, az egyébként angol nyelven tanuló fiatalok körében. Két csoportot indítottak, egy középhaladó és egy haladó szintet. Mindennap 6-6 óra nyelvtanulással indul, majd következik számos kiegészítő program.  

„Megismerhetik az itteni, nyírségi vagy a vármegyeszékhelyi értékeinket. Kulturális, történelmi, természeti értékeinket mi magunk is. A hallgatókkal végigsétáltunk az Erdei Tornapályán. Kimegyünk a Sóstóra, de volt már múzeumlátogatás, a szabadtéri múzeum ezután következik. Az állatkerttel, mint Európa egyik csodálatos gyöngyszemével is megismerkednek a fiatalok. Magyar nóta estre is elvittük őket a Korona szállóba, ahol egy hungarikummal ismerkedtek meg, és a hosszú hétvégi napokon egy kis megyei betekintést nyújtunk számukra. A múlt héten Szatmárban voltunk egy kiránduláson” – folytatta Kiss Kálmán, a Nyári Egyetem vezetője.

A következő diák hobbija a nyelvtanulás. A magyart nagyon érdekesnek tartja, és komoly terve is van vele a román fiatalnak.

„A hobbim a nyelvtanulás. Ahol én lakom, sok magyar él, és én szeretnék beszélni velük. Építőmérnök vagyok Kolozsváron, Erdélyben” – mondta kicsit tört magyarsággal Ioana Secheli.

Az I. Nyíregyházi Nyári Egyetem zárását hétvégén, a Tisza túlsó oldalán tervezik. A kiránduláson megmutatják a hegyvidék szépségeit és szőlőskertjeinek borát ízlelhetik meg a tábor résztvevői.