Növényvédő gépek felülvizsgálatát végzi a Nyíregyházi Egyetem

A programon dr. Kvancz József, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja üdvözölte az együttműködést és elmondta, hogy az intézményt kutatási és szakmai tapasztalata is segíti a feladatok ellátásában. A növényvédelem és a környezetvédelem kérdésének több évtizedes témájával kapcsolatban saját, korábbi tanulmányait és olvasmányélményeit, köztük Rachel Carson Néma tavasz című könyvét hozta példának.

Ezt követően dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy a növényvédelemben kiemelt fontosságú terület az élelmiszerbiztonság. Fontos, hogy Magyarországon is olyan növényvédelmi módszereket alkalmazzunk, amelyben az élelmiszereket minél kisebb mértékben szennyezzük. Elhangzott, hogy a hazai mezőgazdaságban 2015-ben 125 milliárd forint értékű növényvédő szert használtak fel, így fontos, hogy szakszerű módon történjen a növényvédő szerek alkalmazása, melynek kulcskérdése a kijuttatási technológia.

Mint ismeretes, a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet értelmében a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényben előírt időközönként (3 évente) a tulajdonos kérésére felül kell vizsgálni egy erre feljogosított ellenőrző állomáson meghatározott díj ellenében.

[REKLAM]

A jogszabályok értelmében 2016. november 26-ától csak olyan növényvédő géppel végezhető munka, amelyet vagy 3 éven belül helyeztek üzembe, vagy az átesett időszakos műszaki felülvizsgálaton és ott megfelelt. Ellenkező esetben a géppel növényvédelmi munkát végezni tilos. Amennyiben a géptulajdonos szeretné gépét bevizsgáltatni, úgy azt online regisztráció útján kezdeményezheti az ngea.hu honlapon keresztül. Ezek után a területileg illetékes állomás fogja a vizsgálatot elvégezni előzetes időegyeztetést követően.

A vizsgálatok elvégzésére a jogalkotó a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát jelölte meg. Amely szervezet együttműködve a MANOK – Növényorvos Kft.-vel megyei állomásokat hoz létre ezen feladat elvégzésére, itt kapnak helyet az általuk akkreditált mobil növényvédelmi állomások, melyekkel a bevizsgálás a tulajdonos telephelyén történhet meg – mondta el Bakonyi István, a MANOK – Növényorvos Kft. ügyvezetője.

A mai napon kötött megállapodás alapján az egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete kap jogot arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tiszavasvári, Nyíregyházi, Nagykállói, Ibrányi és Kemecsei járásaiban ellássa a növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat – tájékoztatta a résztvevőket dr. Kovács Zoltán mb. intézetigazgató. – Az érintett gazdáknak és géptulajdonosoknak a kamara internetes oldalán a www.ngea.hu oldalon kell regisztrálni, majd az időpont-egyeztetést követően az egyetem munkatársai elvégzik a gépek bevizsgálását.

Az együttműködést dr. Kvancz József kancellár (Nyíregyházi Egyetem), dr. Tarcali Gábor elnök (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara), Bakonyi István ügyvezető (MANOK – Növényorvos Kft.) és ifj. Bakonyi István igazgató (Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás) írta alá.

Nyíregyházi Egyetem