Női írók – írónők

Már hagyomány, hogy nőnapkor a szakma hölgy tagjai lepik meg felolvasással és beszélgetéssel olvasóikat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A rendezvény célja, hogy az országosan is ismert női alkotók közelebb kerüljenek közönségükhöz.

 

Nőnap ötödik alkalommal

 

Dr. Bihari Albertné, ötletadó házigazda azt mondta, sok érték van a világunkban, amelyeket a nők hoztak létre. Ezért gondolták úgy, a nőnapi rendezvény alkalmas időpont arra, hogy megmutathassák a nők, mit tudnak. Az ötletgazda hozzátette, mivel könyvtárban vagyunk, ezért stílszerűen azokat az írónőket, költőnőket mutatjuk be, akik jelentőset alkottak akár itt a megyében, vagy az országban.

További képekért kattintson a fotóra!

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a találkozót, ahol Karafiáth Orsolyával, Falcsik Marival, Hajdan Valival, Ferenczik Adriennével és Nagy Zsukával tölthettek egy délutánt az érdeklődők. Az önmagát feministának tartó Karafiáth Orsolya a női alkotók életéről is beszélt közönségével. Azt mondta, hiába minden férfiasodás, vagy határozottabbá válás, azért elindult és szerencsére elég erős hangot kap egy másik tendencia, ami pont arról szól, hogy a nők kezdik megtalálni a szerepüket, kezdik felismerni saját hangjaikat és jobban ki tudnak állni saját érdekeikért.

 

Emberi hősök

 

Az irodalmi délutánon felolvasott írásaiból a Nyíregyházi Televízió szerkesztője, a háromkötetes író, Ferenczik Adrienne is, aki műveiben törekszik az emberek valósághű ábrázolására. Az írónő azt mondta, úgy látja, a nőnap egy kicsit ellentmondásos. Szerinte szeretik is a nők, meg nem is. Ezért erre az alkalomra átnézte regényeit és novelláit, és egy olyan elbeszélést választott, ami egy olyan nőről szól, aki egy kicsit kettősen éli meg a mindennapokat. Ferenczik Adrienne elmondta, hőse szereti is, ha odafigyelnek rá, de néha nem. Szereti, ha ünneplik, de néha szeretne inkább elvonulni. Azt mondta, szerinte ilyenek a nők a mindennapokban. Emberiek.

A nőnapi irodalmi délutánon a hölgy alkotókkal Gerliczki András irodalomtörténész beszélgetett. A programot a Hölgykoszorú és Gerome színesítette dalaival.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)