Nevek, kövek, emlékezet

A botlatókövek macskakő nagyságú, réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Egy kő, egy név, egy emlékezet – Botlatókő 2016 elnevezésű, a Mazsike, a Miniszterelnökség és a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért programsorozata augusztus 9-én kezdődött meg Miskolcon huszonöt kő elhelyezésével, majd Nyíregyházán huszonnégy, Debrecenben huszonnyolc, Abonyban két követ tett le a kezdeményező német művész. Budapesten tizenegy, Győrben pedig öt kő került végleges helyére. A botlatókövek macskakő nagyságú, réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek a járdába süllyesztve.

 

ADTAM NEKED KEZET ÉS NEVET

 

Sárosi György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, Nyíregyházán nyolc helyszínen huszonnégy botlatókövet helyeztek el a gettóba elhurcolt családok utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, azért, hogy a nevek maradjanak fenn. A zsidó filozófiában fontos szerepük van a neveknek, Jesája próféta mondta, adtam neked kezet és nevet, soha el ne töröltessék. A jeruzsálemiYad Vashem Intézet folyamatosan gyűjti az áldozatok neveit, hogy ne töröltessenek el örökre.

 

KÉZZELFOGHATÓ TÖRTÉNELEM

 

A Botlatókövek Európai Művészeti Projekt megálmodója Gunter Demnig német képzőművész, aki két évtizede minden helyszínen saját kezűleg helyez el évente több száz követ, amelyet Európa-szerte az emlékezni kívánók kérésére megalkot. A művész szerint a botlatókövek biztosítják, hogy a nevek ne merüljenek feledésbe, hiszen a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, hogy elakadunk egy gondolatnál, nem tudunk átlépni rajta. A kezdeményezés pedig a fiataloknak is kézzelfoghatóvá teszi a történelmet egy-egy sorson keresztül.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)