Népzenei tehetségek kiváló felkészítője, városunk kitűnő citerása - Hajdú Ágota!

Pár nappal ezelőtt még arról olvashattak itt, a nyiregyhaza.hu-n, hogy Bencs László Emléklapot kapott Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanára. Ágotát és munkásságát én is régóta ismerem, ám nem tudtam, hogy mikor és miért pont a citerát választotta?! Örömömre ezt a kérdésemet is megválaszolta a díjazott!

 

Kilenc évesen kezdtem el citerázni a helyi, azaz a kiskundorozsmai művelődési házban. A legfőbb motivációt akkor még a napköziből való legális hiányzás ténye jelentette, hiszen a különböző szakkörökkel igazoltan lehetett távol maradni a számomra kevésbé vonzó iskolai kötelezettségtől. Biztosra mentem, mert nemcsak citerára, sakkra is jelentkeztem! – mondja nevetve Ágota.

 


Humoráról, kedvességéről és következetességéről is híres a Vikár népzene tanára. Szerinte az egyik legsokoldalúbb népihangszer a citera.

 

Alapvetően énekelt népdalokat játszottak rajta egykor elődeink. Napjainkban azonban a szöveg nélküli virtuóz népi táncdallamok is igen kedveltek az ifjú citerások körében. Citerával, gondűző hangszerként, egy feszült közegben szinte azonnal nyugalmat lehet varázsolni. Egykor rendszeresen jártam a Mosolygó Kórház Önkénteseként a kórház gyermekosztályára, ahol igazi zsúfolt, elcsigázott közegben, az ambulancián tett jó szolgálatot a citera. Ha kell, akkor persze frissítőként is alkalmazható. Feszes, energikus pendítéssel felrázhatjuk magunkat és a hallgatóságot is. Diákjaimmal több alkalommal tartottunk már gyermektáncházat és ebben a szerepeben is helyt állt a citera. A legkisebbek pedig igazán fogékonyak a nem csak hallható, hanem érezhető hangokra – ezt bizonyítja a zenebölcsi sikeressége!


Ágota a tanítás mellett többek között pályázatokkal, továbbképzésekkel foglalkozik, de szakmai konferenciákon is részt vesz és rengeteg fellépést, versenyt szervez. Azt mondja: édes terhek ezek, szereti munkáját, hiszen a kedvenc időtöltése, a hobbija teszi ki munkaidejének nagy részét. Ágota sok zenei programot indított már vagy éppen koordinál most is:

 

A Kakaó-bérletet, vagyis az óvodások hangversenysorozatát 10 évvel ezelőtt két kollégámmal közösen álmodtuk meg. Azóta vezetem a koncerteket. Ehhez a programhoz kapcsolódik a Kreatív Zenés Barangolás Hangszerországban című jógyakorlatom. A Vidám Vikár kisgyermekes családi koncertnek szintén a kezdetektől fogva, 5 éve vagyok a házigazdája. Zenés népmese műsoraimmal, valamint hangszerbemutatókkal rendszeres vendége vagyok több óvodának, a Sóstói Múzeumfalunak, városi és megyei művelődési házaknak. Novemberben debütált a megyei gyermekkönyvtár Cseperedő meseklubjában egy új zenés-népmese műsorom, melyben Vikáros diákjaim is főszerepet kaptak. Első zenebölcsis, zeneovis foglalkozásaimat a Human-Net Alapítvány támogatásával kezdhettem meg, mintegy 10 évvel ezelőtt. Innen nőtte ki magát a Zene kuckónk, a Hangforrás Tehetségpontunk, mely kis létszámú csoportos foglalkozásokat szervez. Civil szervezetekkel közös programjaim is vannak: például a Labor Caféban alkalomszerűen énekes, citerás és kézműves foglalkozásokat tartok. Az Alkotás Varázsáért Egyesület tagjaként pedig csoportos gyermekciteraszakkört vezetek. 

 

A tehetséggondozásra, tehetségkutatásra nagy hangsúlyt fektet Ágota. Volt olyan, hogy egy ígéretes diák szülei nem tudták vállalni, hogy gyermeküket heti kétszer elvigyék a Vikárba, így ő ment az ifjú tehetséghez: a diák általános iskolájában tartotta meg az órákat. Büszke minden tanítványára és a szülőkre is – a tanulókat diákhősöknek is hívja, hiszen tudja, az iskolai terhek mellett nagy dolog, hogy hetente kétszer vagy háromszor zeneiskolába járnak. Idén 3 növendéke kapott zenei eredményeinek köszönhetően ösztöndíjat, egy pedig tehetségígéretként kapott támogatást. Diákjai országos és nemzetközi zenei fesztiválokon is kiemelkedő eredményeket érnek el. Ágota, ennek elismeréseként 2013-ban Bonis Bona miniszteri kitüntetésben is részesült, mint kiváló versenyfelkészítő. Mi, a ’hallgatóság’ pedig csak remélni tudjuk, hogy továbbra is megannyi különleges zenei élményt köszönhetünk majd neki és tehetséges tanítványainak.


Szerző: R.