Néptáncosból rádiós szerkesztő-riporter - Deák Dóra sikertörténete Nyíregyházáról indult

Deák Dórát évekkel ezelőtt még néptáncos fiatalként ismerték városunkban. A Babszem gyermektáncegyüttesben, majd a Nyírségben ropta, ám pár évvel ezelőtt felhagyott hobbijával, egyik nagy ’szerelmével’. Miért? Mert az mp3, wav, aiff és a diktafon fontosabb lett számára. Rádiós lett!

Az egész ’szakmai’ utam általános iskolában kezdődött. Az Apáczaiban a magyartanárom több irodalmi megmérettetés után felkért, konferáljak iskolai rendezvényeken. A tanévnyitók, ballagások egyik állandó hangja lettem és ez folytatódott a középiskolában, az Eötvösben is. Aztán jött a média szakkör, az iskolaújság, majd egyszer elmentünk a tanárunkkal Nyíregyháza ifjúsági központjába, a Mustárházba. Ott most is működik egy kisközösségi, közszolgálati rádió, a Mustár FM.

Egyszerűen ott ragadt és nem sajnálta, sőt imádta! Dóra akkor még táncolt, így hűen tudta szerkeszteni és vezetni – akkor még önkéntes rádiósként – a Fonó című hagyományőrző, népzenei magazint, majd jött a Piskóta gyermekműsor, a Csapó filmes magazin. Végül egy újabb ugrás, az élő adások varázsa a Populáris című műsorban. A Mustár FM éveken keresztül a Vidor Fesztivál hivatalos rádiója volt, így Dóra tizenévesen interjúzhatott többek között Gryllus Dániellel (Kaláka Együttes), a Zamballarana zenekarral (Korzika) és Bassekou Kouyate-val (Mali) is. A sokszínű és lehetőségekkel teli hobbi-szerelem a továbbtanulás előtt választás elé állította Dórát, a néptáncot 11 év után hagyta abba.

A táncos éveim alatt hozzászoktam a ’szerepléshez’, ez a rádiózás világában is hasznomra vált. Továbbtanulás miatt – pár évvel ezelőtt – Budapestre költöztem. De ott sem hagytam abba a rádiózást. A legtöbb helyen gyakornokként sajátítottam el a szakma rejtelmeit, mellette pedig elvégeztem a kommunikáció alap-, majd mesterszakot, valamint a szociológia mesterszakot. A fővárosban egy online rádió után kerültem a Jazzy-hez, majd a BME iskolarádiójában is hallhatták a hangomat. Aztán megláttam az MTVA egyik felhívását és egy TV-s castingon találtam magam.

Dóra bekerült az MTVA gyakornoki programjába, így a televíziózás alapjaival is megismerkedhetett – és mivel mindig is a rádió volt a szíve csücske, amikor lehetősége adódott arra, hogy a Kossuth Rádiónál is gyakornokoskodjon, nem sokáig gondolkodott! Sőt, azóta már eltelt jó pár hónap és most már teljes értékű rádiósa a Kossuthnak. Azt mondja, ahogy a legtöbb médiában dolgozónak, neki is ’mini-polihisztornak’ kell lennie, hiszen nem tematizált műsorban dolgozik. Készít interjúkat többek között szépirodalmi, közszolgálati és összművészeti műsorokba. Így olykor drónkonferencián vesz részt, de azt is tudja, hogy most Tatán betiltották a szilveszteri tűzijátékot a vadludak vonulása miatt, volt a közelmúltban büntetés-végrehajtási bemutatón és a lovasterápia jótékony hatásaival is megismerkedhetett. Megtalálta a helyét és azt is megszerette, hogy nem reggel nyolctól délután négyig tartó munkaideje van; ha kell, este a színházi előadás után várja interjúra a rendezőt, a színészt. Azt mondja, ebbe a munkakörbe nem lehet beleunni, hiszen változatosak a napok és a témák! Még rengeteg újdonság, új emberek és szakmai kihívások várnak rá, hiszen a Kossuth Rádiós karrierje elején jár.

Szerző: R.