Népszerűek az egyházi iskolák – 240 ezer diák jár ilyen típusú intézménybe Magyarországon

Több mint duplájára nőtt az egyházi intézményekbe járó diákok száma 11 év alatt. 2010-ben 110 ezer gyermek és fiatal járt egyházi óvodákba, általános és középiskolákba, mára ez a szám viszont már eléri a 240 ezret. Soltész Miklós államtitkár úgy véli, mind a nemzetet, mind a közösséget jó irányba befolyásolja az ilyen típusú intézmények működése.

A Sója Miklós görögkatolikus, a Jókai Mór Református Általános Iskola és a Szent Imre Katolikus gimnázium csak néhány a Nyíregyházán működő egyházi intézmények közül. A városban és szerte az országban is nagy az érdeklődés az ilyen típusú intézmények iránt – nyilatkozta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Nagy az érdeklődés

A jelenlegi felvételi számok is mutatják, hogy milyen kiemelkedő igény van az egyházi óvodák, általános és középiskolák működésére.

Mindamellett, hogy bármilyen iskolarendszerről beszélünk, nyilván a pedagógusok, tanárok hatalmas nagy feladatot látnak el, a gyermekeinkért, a közösségért nagyon sok mindent tesznek, de ki kell mondani azt is és egyértelmű az is, hogy az egyházi iskolákban van egy olyan plusz lélek, van egy olyan plusz lehetőség, amelyről ritkán beszélünk, de mégis csak fontos a gyermekeknek és pedagógusoknak is. Ezért olyan népszerű talán a szülők körében is még akkor is, ha nem mindenki lesz gyakorló keresztény, hétvégi templomba járó, gyakorló hívő. Én hiszem azt, hogy mind a nemzetet, mind a közösséget jó irányba befolyásolja egy egyházi iskolának a működése.” – emelte ki Soltész Miklós.

240 ezer tanuló

Az igényeket a számok is bizonyítják. 2010-ben országos szinten 110 ezer gyermek és fiatal járt egyházi óvodákba, általános és középiskolába. Ez a szám napjainkra már 240 ezerre nőtt. A köznevelési intézmények felújítására ma Magyarországon 800 milliárd forinttal több jut most mint amennyi 2010-ben jutott. Az általános és középiskolákban hatalmas változások történtek, modern épületekben és korszerű eszközökkel tanulhatnak a diákok – tette hozzá az államtitkár.

Támogatás az iskoláknak

Közel ezer intézményben, közel 400 milliárd forintos beruházások történtek, illetve a plusz forrásból tudták megvalósítani a pedagógus béremelést is, ami 2022-ben is folytatódik.

Mindezt azért fontos hangsúlyozni, mert volt idő, 2010 előtt, amikor a baloldali kormányok meg is vonták a pedagógusoktól, sőt ki kell mondani azt is, hogy az egyházi iskolákat külön is büntették. Most pedig teljesen természetes az, hogy legyen önkormányzati, állami vagy egyházi fenntartású iskola, mindegyik megkapja a lehetőséget mind a felújításokra, mind pedig a pedagógusoknak a támogatására is és továbbra is.” – tette hozzá az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Pedagógus béremelés

A Magyar Közlönyben még december elején jelent meg egy kormányrendelet, ami rögzítette a pedagógusok béremelését 2022. január elsejétől. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, a 10 százalékos béremelés többletfedezete mintegy 63 milliárd forint, illetve kiemelte, nem ez az első emelés a szférában, hiszen 2020-ban a járvány ellenére is volt már egy hasonló léptékű emelés. A kormány további terve 2023-ban egy még nagyobb mértékű bérnövekedés a pedagógusok körében.