Népszerű volt a diákmunka – 515-en dolgoztak a nyíregyházi önkormányzatnál idén nyáron
Fotó: Illusztrációy

Lezárult a 2021-es nyári diákmunka program. Ebben az évben kilenc intézményben összesen 515 tanulót fogadott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. A diákok a pénzkereseti lehetőség mellett munkatapasztalatot is szerezhettek, de az intézményeknek is hasznos a fiatal munkaerő a nyári szabadságolások idején.

Idén június 15-én indult a jelentkezés a 2021-es diákmunka programra, a tanulók a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályánál jelezhették szándékukat. A tényleges munka majd július ötödikén indult, többek között a nyíregyházi önkormányzat intézményeiben is. Az országos nyári diákmunka programban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 4710 diák dolgozhatott. A nyíregyházi önkormányzat a város vonzáskörzetében lévő 8-9 településről várta a tanulókat.

Változatos munkakörök

„515 diákot fogadtunk, két turnusban, ők 20-20 napot dolgoztak júliusban, illetve most a második turnust augusztus 27-én fejezték be. Nagyon hasznos mozdonyok voltak és egyrészt pótolták a szabadság ideje alatt a dolgozóinkat, többek között az óvodában a gyerekekkel játszottak, a múzeumban a tárgyak tisztítása, a tereprendezés volt a feladatuk, tehát sok hasznos dolgot csináltak. Itt bent a hivatalban például adatrögzítés és egyéb hasonló feladatokat kaptak, amiket ők el tudtak végezni” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Több helyszínen

Az állami finanszírozás mellett a nyíregyházi önkormányzat is hozzájárult anyagilag a programhoz. A tapasztalat azt mutatja, az intézmények számára is kedvező a diákmunka program. Nyíregyházán összesen kilenc helyszínen lehetett munkát vállalni a fiataloknak: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában, négy óvodában, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál, a Jósa András Múzeumban, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, illetve a Váci Mihály Kulturális Központban.

Fizetés és tapasztalat

„A minimálbérhez, akinek volt szakképzettsége, annak a szakképzési minimálbérhez képest arányos díjazást kaptak. 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok, illetve hallgatók jelentkezhettek. Értelemszerűen a fiatalok napi hat órát dolgoztak, de ez nem volt probléma, gyakran inkább haza kellett küldeni, mert nagyon jól érezték magukat, picit belekóstoltak a felnőtt életbe” – tette hozzá az alpolgármester.

A diákok a pénzkereseti lehetőség mellett munkatapasztalatot is szerezhetnek a nyári diákmunka programban. Ez a jövőben akár az álláskeresésnél is hasznos lehet a számukra.