Népszerű a CSOK – Már 66 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt

 

Elfogadásuk esetén pedig még egyszerűbb és gyorsabb lehet a CSOK igénylés. A kedvezmény egyre népszerűbb – erről is szólt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a budapesti, XIV. Esküvői Kiállításon tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte:

2015. július elsejétől, tehát a bevezetésétől fogva már 66 ezer családot tudtunk a CSOK-on keresztül támogatni. Ez közel 150 ezer gyermeket is jelent! Én azt hiszem, hogy ez egy olyan program, amit mindenképpen érdemes továbbfolytatnunk a jövőben is.

A CSOK-os támogatásra fordított összeg már meghaladta a 180 milliárd forintot. Ettől az évtől pedig a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásokat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően hanyadik gyermekük születik – igényelhetik hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését.

Folytatódik a gyed extra is, amely azt jelenti, hogy lehetővé tették a munkavállalást kisgyermekek nevelése mellett.

Újdonság, hogy egyről két évre, azaz a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás gyed összeges is nő, felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben részt vevők esetében 89 250 forintról 96 600 forintra, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben és doktori képzésben résztvevők esetében pedig 112 000 forintról 126 350 forintra nő.

Emellett idén további ötezer forinttal, havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye és új támogatási formákat is bevezetnek.

A köldökzsinórprogramon keresztül kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a nem Magyarországon született, de magyar állampolgárságú gyerekekre is.


Dér Vivien

Fotó: Internet