Nemzetközi Tök Ünnep

A halloween egy ősi kelta hagyományból nőtte ki magát nemzetközi szintű ünneppé. Az úgynevezett samhain ünnep minden kelta nép ősi kultúrájában megtalálható, október 31-én sötétedéstől november 1-jéig tart. A legenda szerint ezen az éjszakán a világ mindenkori rendje felborult, az életet és halált elválasztó határvonalak elmosódtak, holtak és különféle természetfeletti lények jelentek meg az élők között. A családok örömtüzet raktak, kísértethistóriákat meséltek, jósoltak, de egyes írásokból kiderül, emberáldozás is jellemezte az ünnepkört.

 

Tarlórépa helyett töklámpás

 

A tökfaragás is a Brit szigetek samhain ünnepélyeitől eredeztethető, noha eleinte takarmányrépával vagy céklával helyettesítették a tököt. Miután arcot faragtak a lámpásnak, három célra használhatták fel. Egyrészt ünnepi éjszakai világításként, másrészt a természetfeletti jelképeként, valamint a családjuk és otthonaik megóvása miatt.

Brit és ír bevándorlók vitték el ezt a szokást Észak-Amerikába, ahol is felváltotta a tarlórépát a tök (az indok egyszerű, könnyebben beszerezhető volt, illetve faragása is egyszerűbb) – így indult világhódító útjára a töklámpás!

 

Csokit vagy csínyt!

 

A töklámpa készítése Amerikában vált a legelterjedtebbé a jelmezbe bújással és a „Trick or treat!”-tel (Csokit vagy csínyt!) karöltve. Az édességért házról házra járó gyerekek és fiatalok tevékenysége valószínűleg szintén ír, skót és angol bevándorlóktól eredhet és a mai napig élő szokásként van jelen kultúrájukban.

 

Nálunk is faragják

 

A halloween, a beöltözés és persze a tökfaragás hazánkban az amerikai filmek, képregények követésével csak az utóbbi években jelent meg, de a fiatalabb korosztálynál robbanásszerűen tett szert népszerűségre. Nem kell messzire mennünk, ha idén mi is hódolnánk a faragásnak, a nyíregyházi Búza téri piacon és kisebb zöldség-gyümölcs árusoknál is kaphatunk kifejezetten erre szánt tököket – vannak, akik készülnek is erre az alkalomra!

 

TÖK jó buli – vagy inkább csak süssük?

 

És hogy városunk hogyan vélekedik erről? Íme, a nyíregyháziak véleménye a halloweenről és a tökfaragásról!

Nóra (6): Ismerem! Néztük az oviban, ahogy az óvó néni kifaragja a tököt, meg kimentünk a piacra és megnéztük, hogy hányféle tök van a piacon és milyen a színük! Képzeld, volt fehér is!

Gergő (9): Ünnepeljük az iskolában is a halloweent. Otthon kell faragni tököt és azt bevinni. Azt tudom még róla, hogy a gyerekek édességet kérnek!

Dávid (14): A kisebb tesóimmal fogok tököt faragni, ők nagyon élvezték tavaly is. Egyébként nem tudok sokat róla, a filmekben beöltözött kissrácok mennek végig az utcákon és kéregetnek édességet. Jó buli lenne itthon is ez!

Máté (17): Házibuli lesz, lehet, hogy megnézünk pár horrort. Minden évben ezt csináljuk, amúgy Amerikából jött, nem?!

Réka (21): Kifejezetten nem kedvelem a halloweent. Tudom, hogy a halottak napjával áll kapcsolatban, illetve Amerikában felkapott, mint ünnep, a magyarok pedig próbálnak utánozni egy teljesen más kultúrából jövő szokást, ami számomra nagyon unszimpatikus. A tökfaragást jó mókának találom, de semmi több, nem tulajdonítok jelentőséget az egésznek.

Zsolt (23): Amerikából ered a hagyománya. Nem kezelem ünnepként, inkább egy jó buliként élem meg – mint kulturális jelenség a szórakozás oldalát látom. A tökfaragás nagyon tetszik, eszméletlen jó dolgokat készítenek, de én még nem próbáltam.

Szilvia (34): A tökfaragás a családdal még belefér, de egyébként nem kerítünk neki nagy feneket.

Valéria (49): A filmekből ismerem. Úgy gondolom, ez nem a mi országunk ünnepe. A tökfaragást és a szórakozást inkább el tudnám képzelni az őszi karneválokhoz kapcsolva, mint a megemlékezés napjaiban. Külön kellene választani a kettőt!

Katalin (67): A rádióban hallottam erről egy műsort mostanában. Furcsállom, hogy a fiatalok ilyen jól szórakoznak, pedig ez a nap a megemlékezésé!

Béla (75): Csak a tévében hallottam róla és a tököt inkább sütve szeretem, nem faragva!


És ha Nekünk is inkább sütni-főzni támadna kedvünk...

Tökös-csokis muffin
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
0,5 kg sütőtök
2 db tojás
15 dkg cukor
15 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőtököt megfőzzük, majd turmixoljuk. A vajat az étcsokoládéval felolvasztjuk, majd belekeverjük a cukorral kikevert tojásba, hozzáadjuk a tököt, lisztet és sütőport. 180 C°-on 20 percig sütjük.

Sütőtöklé
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
2 l víz
20 dkg cukor
3 g citromsav
ízlés szerint fahéj / vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőtököt pároljuk, majd turmixoljuk, eközben a cukrot a vízzel felforraljuk (ízlés szerint belekeverjük a fahéjat vagy a vaníliás cukrot). A kettőt összeöntjük, hozzáadjuk a citromsavat, majd együtt tovább forraljuk. Kihűlve frissen fogyasztható, hűtőben tárolandó!

Farkas Fanni