Nemzetközi Cigány Dal Napja: Nyíregyházán a Kalyi Jag 

Egy legendás macedón énekes tiszteletére szervezték meg tavaly első alkalommal a Nemzetközi Cigány Dal Napját. 2023-ban tíz hazai város között Nyíregyházán is sor kerül kedden este arra a rendezvényre, melynek három neves cigány együttes lesz a szereplője.

A Khamoro Budapest Band, Sárközi Lajos és zenekara, illetve a Kalyi Jag is fellép augusztus 8-án este, a nyíregyházi Kossuth térre szervezett Nemzetközi Cigány Dal Napján. Párkány és Krakkó mellett ebben az esztendőben 10 hazai városba is eljut a program. Többek között Budapest, Balatonfüred, Pécs, Kecskemét és Nagyecsed közönsége is részese lehet a nemzetközi eseménynek. A neves táncos, a Művészeti Szakgimnáziumban a cigány táncok tanára vállalta a helyi szervezést, és azt, hogy beszél az idei második Nemzetközi Cigány Dal Napjáról.   

„Esma Redzepova nevű szláv, cigány énekesnő, egy idős asszony születésnapja alkalmából szervezik meg minden évben a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Őt a magyarországi Bangó Margithoz tudnám hasonlítani, de szerencsére a mi Bangó Margitunk még él. Esma egy nemzetközileg ismert népzenész, cigányzenei sztár. Az ő születésnapja tiszteletére rendezik meg a Cigány Dal Napját” – tájékoztatott Demarcsek György, a Megyei Néptánc Egyesület elnöke.

A rendezvény kapcsán szólhatunk arról, milyen értékes és sokak által kedvelt a cigányzene. Arról is, hogy mennyire fontos a kultúra és a hagyomány ápolása a kisebbség identitásának megerősítésében, de arról is beszélhetünk, hogy az eredeti magyar népzene közvetítői is cigány zenészek voltak. Három különböző stílusú együttes szerepel kedden este 19 órától a nyíregyházi Kossuth téren. A tervek szerint a hagyományosan improvizatív, ugyanakkor fergeteges cigány tánc is megjelenik majd a színpadon.

„A cigány zenének és táncoknak – úgy szokták nevezni kicsit humorosan, hogy a kannás cigányok, tehát – a kannás zenei ága is megmutatkozik, amikor az eredeti, autentikus, igazából énekelt dallamokat játsszák, hangszeres kísérettel. Régen ezeket nem játszották, csak énekeltek és szájbőgőztek rá, füttyögtek, meg teknőt ütöttek, meg kannát ütöttek. Most már fel szokták turbózni a zenét gitárokkal és egyéb pengetős hangszerekkel. Lesz itt egy ilyen együttes is, akik ezt a muzsikát fogják játszani. Ez a Khamoro Budapest Band. A másik, akik a kávéházi muzsikát és a vonós cigány zenét játsszák, ők a Sárközi Lajos és zenekara. Róla mondta azt Boros Lajos – az idősebbek még emlékezhetnek az idős cigányprímásra –, hogy ez az ő utódja, annyira jó ez a fiatalember” – szólt a nyíregyházi fellépőkről Demarcsek György.

Harmadikként itt lesz Nyíregyházán a Kalyi Jag, melynek alapítója Demecserbe való, és több cigány lemez megálmodója. Az esemény fölött nem mellesleg védnökséget vállalt két Kossuth-díjas énekes, Miklósa Erika és Lakatos Mónika, illetve Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.