12. Sóstó Serfeszt – Bemutatták Nyíregyháza sörét
Fotó: Trifonov Éva

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a serfesztivált Sóstón, a Krúdy terasz előtti sétányon. Százféle kis- és nagyüzemi sör, gasztronómiai különlegességek, zenei fellépők színe-java és táncház várta az érdeklődőket három napon keresztül. A rendezvény keretein belül bemutatták Nyíregyháza sörét is.

 

Megalapozta a 12. Sóstó Serfeszt hangulatát a péntek késő délutáni Texas Tourist koncert a Krúdy terasz előtti sétányon. Rengetegen érkeztek már a háromnapos rendezvény kezdetekor, a szervezők a színes zenei program mellett természetesen ételekkel, italokkal és számos kiegészítő programmal várták az érdeklődőket.

Vissza a 17. századba

– Amikor 12 éve kezdődött ez a fesztivál, akkor elmondtam, hogy van egy sajátossága. Nyíregyháza első ipartörténeti emléke a serfőzdéhez tartozik. Ezt jogi, peres iratokból tudjuk valamikor a 17. század elejéről. A Báthory család birtoka volt, nem tudjuk pontosan, hogy hol lehetett, valószínűleg a Luther-ház és az evangélikus templom környékén, és ennek tiszteletére, emlékére szervezték a serfesztet. Ráadásul ma a sör világnapja van, jó idő van, nyár, és ezt a fesztivált is úgy szerveztük, hogy van egy gyerekes, családos rész, népi játékpark szórakoztatja a gyerekeket, de mindenkinek próbáltunk kedvezni, nagyon jó zenei programok vannak, nagyrészt természetesen nyíregyházi zenekarok lépnek fel – mondta el a 12. Sóstó Serfeszt pénteki megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Százféle sör, gasztronómiai ínyencségek

A javarészt helyi fellépők koncertjei mellett a fókuszban a nemzetközi és hazai sörfőzdék voltak. A szervezők közel 100-féle kis- és nagyüzemi sörrel készültek, és bemutatták Nyíregyháza sörét is.

– Az első körben egy ötszáz dobozos, limitált kiadás készült Nyíregyháza söréből, ami egy pale ale típusú sör lett. Ezek könnyed típusú sörök, és a sörfőzés gyökereihez lehet visszaeredeztetni az indulásukat. Korábban egészségügyi célra használták ezeket alacsony alkoholtartalommal, sok száz évvel ezelőtt még gyerekeknek is adták őket. Magas vitamintartalommal rendelkeznek, jellemzően sokszor komló nélkül készültek. Az ale-típusú söröknek számtalan változata van, most már van nyíregyházi is. Különösen a formatervezésnél ügyeltünk arra, hogy minden olyan elem megjelenjen rajta, ami Sóstóhoz vagy Nyíregyházához általában köthető – emelte ki Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője.

Nyíregyháza limitált kiadású italának nemcsak az íze, a csomagolása is különleges. Helyet kapott rajta a Nyíregyházi Állatparkot szimbolizáló oroszlán, fürdő, szökőkút, tölgyfalevél, Krúdy Gyula és a Svájci Lak egyik ablaka is. A város sörét izgatottan fogadták a rendezvényre érkezők, akik az olykor borús időjárás ellenére a hétvégi napokon is megtöltötték Sóstót.

Kapcsolódó galéria

Serfeszt 2023 - pénteki nyitónap