Nem sajnálja az alapellátásra a pénzt az önkormányazt Nyíregyházán!

Hat év alatt kilenc háziorvosi praxis újult meg az önkormányzat támogatásának köszönhetően és a fejlesztések folytatódnak Nyíregyházán – ez derült ki azon a találkozón, melyre minden évben meghívja az önkormányzat az alapellátásban dolgozó orvosokat. A praxistalálkozón a fejlesztések mellett előadások hangzottak el egy praxisközösség tapasztalatairól, valamint arról is, hogyan lehet a telemedicinát alkalmazni a cukorbetegek ellátásában.

Az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosokkal találkozott hétfő délután Nyíregyháza polgármestere. Dr. Kovács Ferenc arról számolt be, hogy az elmúlt 6 évben kilenc háziorvosi rendelő újult meg Nyíregyházán, többek között a Piros házban és a Jósavárosban is. A polgármester azt is hozzáfűzte, hogy a Csillag utcán is megújul 4 rendelő és itt védőnői szolgálat is működik majd, de a Fenyő, valamint a Bokréta utcában is kialakítanak egyet-egyet. 

Folyamatosan történnek az elmúlt hat évben olyan fejlesztések, amiknek az eredményeként én azt gondolom, hogy sokat javult az infrastrukturális háttér. Szeretnénk az orvosok munkáját így is segíteni, de az orvosokon keresztül természetesen a nyíregyháziak ellátásnak javítása cél.

– emelte ki dr. Kovács Ferenc, polgármester.

A kamara üdvözli a beruházásokat

A találkozón arról is szó esett, hogy idén 22,7 millió forintot költött az önkormányzat két felnőtt háziorvosi praxis felújítására, ennek köszönhetően egy fedél alá került két rendelő és így az itt dolgozó orvosok is könnyebben tudják egymást helyettesíteni. A felújítások az orvosi kamara szerint is fontosak.

Én azt gondolom, hogy minél több rendelőt jó önkormányzati tulajdonban tartani, mert ez a praxisok cseréjekor, a praxisváltáskor esetleg problémát jelenthet az ingatlanok tulajdonjoga, nem könnyen adható át egy fiatal kollégának.

- hangsúlyozta a dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Megyei Területi Szervezetének elnöke.

70 millió, főként műszerekre

A megbeszélésen a résztvevők egy kíséreti programot is bemutattak, melyben 3 orvos praxisközösséget alakítottak ki, annak érdekében, hogy hatékonyabb prevenciós munkát tudjanak végezni. Emellett pedig előadás hangzott el arról is, hogy lehet a telemedicinát alkalmazni a cukorbetegek gondozásában. A praxistalálkozón végül szó esett arról, hogy az Egészségügyi Támogató Alap Programban 70 millió forintot költött az önkormányzat arra, hogy az orvosok új műszereket tudjanak vásárolni.

Kapcsolódó galéria

Praxis találkozó Nyíregyházán