Nekünk ez gyásznap...

„11-kor ágyban kell lenni. 11-kor lámpaoltás! Naná, hogy 22:41 van!"

(Részlet az Esőember című filmből.)

Az Esőember a legismertebb film, amit valaha egy autista emberről forgattak. Ez az a mozi, aminek segítségével az emberek világszerte szembesültek azzal, mit is jelent ez a fejlődési rendellenesség. Az autizmus több millió embert érint a világon és ahány fogyatékkal élő, annyiféle arculata van. Ezt mondják az orvosok. Hozzáfűzik mérhetetlen türelemre és megértésre van szükség ott abban a családban, ahol autista gyerek születik. – Én nekem meggyőződésem, hogy az él teljes életet, aki tud szeretni és akit szeretni lehet. Azt gondolom, hogy bármiféle fogyatékkal élő ember számára ez lehetséges. Nagy kérdés, hogy társadalmilag milyen körülményeket, milyen helyzeteket. Családilag milyen helyzeteket, körülményeket tudunk biztosítani a számára, miáltal válik az illető boldoggá – mondta el dr. Büki György, gyermekneurológus.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyházán az Autizmus világnapja alkalmából szervezett konferenciát, kiállítást és koncertet a Most élsz Egyesület. A civil szervezetet olyan szülők hozták létre, akik autista gyereket nevelnek. Az egyesület elnöke szerint ezen a napon nagyobb figyelmet kapnak, de ez sem feledteti velük, hogy milyen súlyos terhet cipelnek. - Az autizmus világnapja az számunkra nem ünnepnap, hanem gyásznap. Nem kell elfelejtenünk, hogy van egy beteg gyerekünk, aki folyamatosan lemarad a hozzá hasonló kortársaitól és gyakorlatilag 24 órából 24 órás komoly odafigyelést, felügyeletet, komoly munkát igényel, ami a család összes tagját igénybe veszi. - tette hozzá Farkas Árpád, a Most élsz Egyesület elnöke.

 

Kutatják, de nem sok eredménnyel

 

Az autizmus kialakulásáról egyelőre csak nagyon keveset tudnak a szakemberek. Most a legújabb kutatások eredményeiről is szó esett a nyíregyházi konferencián. Emellett az is szóba került, hogy a szociális és egészségügyii ellátórendszer hogyan tud az autista gyereket nevelő szülőknek segíteni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotók: Szarka Lajos)