Néhány perces finomhangolást végeztek Nyíregyháza megújult buszhálózatának menetidejében
Fotó: Szarka Lajos

Néhány perces finomhangolást végeztek Nyíregyháza megújult buszhálózatának menetidejében. A korábbi tervekhez képest a buszok sok esetben hamarabb fordultak meg a végállomásaik között, de olyan is akadt, ahol késés fordult elő egy-egy járat esetében. Ezek korrekcióját a járművezetőkkel, a nagyfoglalkoztatókkal, valamint az utasokkal egyeztetve hajtotta végre a helyi buszhálózatot fejlesztő cég.

„Új buszmenetrend lépett életbe augusztus 20-tól Nyíregyházán. Új kapcsolatok, kevesebb átszállás, ütemes közlekedés – ez jellemzi azóta a helyi közösségi közlekedést. Hosszú tervezési munka eredménye, hogy nyolc új járat indult, sok helyen átszállás nélkül lehet már utazni és új kapcsolatok jöttek létre a különböző városrészek között. Szeptember elsején, a tanítás elindulásával már jól vizsgázott az új rendszer, a reggeli és a délutáni csúcsban is pontosan járnak a buszok, sőt, a mostani finomhangolásra is azért van szükség, mert a járatok több esetben hamarabb elértek egyik végállomásról a másikra, mint ahogyan azt eredetileg tervezték” – mondta el Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

„Itt néhány perces menetidő-korrekcióra van szükség az első finomhangolás során. Ezt a tervezett lépést a hálózat első 4 hetes üzeme alapján állítottuk be, az utasvisszajelzések, a nagyfoglalkoztatók, valamint a járművezetők tapasztalatai alapján. Úgy ítéltük meg, hogy néhány helyen, csak hétköznap, szükség van kisebb módosításokra, hogy még jobban tudjon működni az új hálózat és a menetrend.”

Ekés András hozzátette, a következő hónapokban folyamatosan figyelik az utasigényeket, a foglalkoztatók visszajelzéseit, és ahol szükséges, ott beavatkoznak, azonban az új hálózat stabil, kiszámítható, így évekig nem lesz szükség jelentősebb hálózati változtatásokra.