Ne bánts! – Nyíregyházi kampány a munkahelyi zaklatás ellen

„Ne bánts!” címmel kiállítás hívta fel Nyíregyháza belvárosában a figyelmet a munkahelyi szexuális zaklatás és mobbing elleni küzdelemre. A Kossuth téren felállított minikiállításon közismert személyiségek fotóit láthatták a belvárosban sétálók és mellette néhány gondolat arról, miért utasítják el az erőszakot. Az érdeklődők Ferenczik Adrienne író, újságíró, Kováts Judit író, H. Németh Katalin grafikusművész, Gajdos László állatpark-igazgató, Orosz György humorista, a 4 for Dance és a Nyíregyházi Hölgykoszorú tagjai gondolatait olvashatták el.

Egy, az Európai Unióban végzett felmérés azt mutatja: a nők 30–50 százalékát, némely országban 70–80 százalékát, a férfiaknak pedig 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. De gyakori a nem szexuális jellegű munkahelyi zaklatás is, a munkahelyi pszichoterror különösen érinti a közszférát, a banki szektort, az egészségügyet és még az egyházat is. A munkahelyi szexuális zaklatás és pszichoterror visszaszorításáért és az áldozatok segítéséért Ne bánts! címmel kampányt indított a nyíregyházi Regionális Érdekvédelem Alapítvány. A projekt célja, hogy eljussanak azokhoz, akiket a munkahelyükön szexuális vagy egyéb jellegű zaklatás, bántalmazás vagy pszichoterror ér, és megmutassák nekik, hogy van segítség. A RÉV Alapítvány programja keretében az áldozatok számára ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújtanak, s a segítséget kérőknek biztosítják az anonimitást.

Cservenyák Katalin, a RÉV Alapítvány kommunikációs munkatársa elmondta: egyre többen jelentkeznek a programra, akik igénylik a pszichológus segítségét, őszintén beszélnek arról, hogy mi történt a munkahelyükön, és a szakembertől problémáik megoldásához hasznos tanácsot kaphatnak. A programra továbbra is várják a jelentkezőket.

A „Ne bánts!” kampány résztvevői a Kossuth téren a munkahelyi szexuális zaklatás és mobbing elleni programra és az ingyenes szolgáltatásokra hívták fel a figyelmet. A RÉV Alapítvány januárban kezdődött projektje decemberig tart, akik be szeretnének kapcsolódni a programba és pszichológus segítségét igénylik, azt a mobbingnelkul@gmail.com e-mail címen jelezhetik.

F. A.