Nagyköveteket avattak

Nagyköveteket avattak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai konferenciáján. Olyan szakembereket ismertek el, akik már régóta eredményesen részt vesznek a szakképzés rendszerében, és sokat tettek a diákok fejlődése, szakmai előmenetele érdekében. Külső gyakorlati helyeken oktatják a tanulókat a szakma titkaira, szépségeire, úgy, hogy közben megmutatják azok esetleges árnyoldalait is. Életükkel, elért sikereikkel a felnövekvő generáció előtt állhatnak.

 

Jó példával állnak a diákok előtt

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, mindenkinek szüksége van példaképekre. Hozzátette, úgy véli, azok a nagykövetek, akik ezekben az intézményekben végezték tanulmányaikat és a saját szakterületükön komoly karriert futottak be, példaképek lehetnek a gyerekek számára.

A kiemelkedő életpályát bejárt nagykövetek nem csak munkájukkal, hanem jelenlétükkel is segítik a szakképző iskolákat.

További képekért kattintson a fotóra!

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondta, egyik nagyon fontos feladatuknak tartják, hogy népszerűsítsék a szakképzést és vonzóbbá tegyék azt. Ezért gondoltak arra, hogy egy-egy életpályát, életutat, egy-egy arcot tegyenek az iskolákhoz, akik valóban példaértékűek lehetnek a gyerekek számára.

 

Nagykövet, aki az iskola „arca” lett

 

Minden szakképző iskola választott 2-3 nagykövetet, akik arcukat és egyéniségüket is adják az adott intézményhez. Ezzel is segítik azt, hogy népszerűbb legyen az adott oktatási intézmény a diákok körében.

 

50 év, megszámlálhatatlan sütemény és tanuló

 

Görömbei Sándorné pontosan ötven éve, hogy elkezdte szakmáját tanulni, majd folyamatosan részt vett a tanulók képzésében. Azt mondta, a megyében szinte nincs egyetlen olyan cukrászüzem sem, ahol ne lenne olyan dolgozó, akinek nem ő tanította meg az alapokat.

A mestercukrász elmondta, még fel se fogta, hogy mit kapott ezzel a kinevezéssel. Hozzátette, nagyon sok feladat hárul rájuk, hiszen 2016-tól az iskolákban gyakorlati oktatás már nincs. Teljes egészében a gyakorlati helyeknek a feladata a tanulók szakmai felkészítése. Ez pedig nagy felelősséget jelent, ami óriási odafigyelést igényel.

Összesen 22 nagykövet vett át elismerést a konferencián. A nagykövetek ezen túl is segítik a szakképzésben részt vevő tanulókat abban, hogy saját szakmájukat elsajátítsák, és ők is kiemelkedő eredményeket érjenek el.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)