Nagy Sándor a VIDOR-on is hódított

A Fényeslitkéről indult színész nélkül ma már szinte alig van valamirevaló darab az Erzsébet körúti színházban. Láthattuk például a Jézus Krisztus Szupersztárban, a Józsefben, Az Operaház Fantomjában, a Producerekben, a Miss Saigonban, de a Spamelotban, az Én József Attilában vagy a Poligamyban is. S jóllehet musical szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ma már prózai szerepeinek száma magasan meghaladja a zenésekét. Ilyen volt az angol humort kedvelőknek különösen remek szórakozást nyújtó Agyeldobás-ban is. A VIDOR idején, az előadás előtt beszélgettünk a művésszel.

 

15 különféle figura bőrébe bújtak

 

– Alapvetően Magyar Attila, Szerednyey Béla és jómagam „dobjuk el az agyunkat” az előadás során, de reméljük, a közönségre is ez a sors vár! (A jelek szerint a zsűri sem maradt ki teljesen belőle, amit bizonyít, hogy Capitano-díjjal jutalmazta játékukat – szerk.) Szente Vajk rendezésében mutattuk be áprilisban a Madách Színházban. Sok olyat belecsempésztünk, amit a próbák során mi találtunk ki. Nehézzé tette a dolgunkat, hogy a humora angol, így kissé magyarítottuk az anyagot. Az eredetiben például három néven neveztek egy-egy szereplőt, mi megelégedtünk eggyel, a könnyebb érthetőség kedvéért. A történet Monty Pythonos kissé: hogyan tudunk ellopni egy tehenes tejkiöntőt. Az igazi truváj nem is ebben rejlik, hanem hogyan tud átöltözni Béla és Fater (Magyar Attila) olyan rövid idő alatt annyi különböző alakba, például nőből férfiba vagy akár egyszerre mindkettőbe. Nem könnyű szerepelni benne már csak azért sem, mert hárman játsszuk mindössze, ők pillanatonként öltözködnek, miközben én a nézőkkel tartom folyamatosan a kapcsolatot...


Kutya is szerepel a darabban

 

Szívesen dolgozik Vajkkal, kedveli az ötleteit, a frissességét, a felkészültségét, s nem jelent gondot számára színészként, hogy a rendező a barátja. Ízisz kutya is részt vesz a produkcióban, de ő virsliért teljesít; hihetetlenül jól rögzíti a teendőit. Az egyik legokosabb kutya Magyarországon, szerepelt például a Fehér isten című filmben is, amelyik Cannes-ban az egyik fődíjat kapta.

[REKLAM]

Nagy Sándornak éppen most lett egy berni pásztorkutyája, így azóta egészen másként viselkedik Ízisszel. Rengeteg feladata miatt későbbre halasztotta a tervezett házfelújítást, ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékokon A nyomorultakban való fellépése után Kisvárdán rendezte az Illés együttes 50 éves megalakulását köszöntő ...Tied a világot! a DoktoRock Színtársulatnak, így mindössze két szabad napja volt a nyáron. Egyre többször lép fel a Madách Színház mellett a Játékszínben.

 

25 előadásban egy hónap alatt

 

– Nagyon hálás vagyok Németh Kristófnak és Bank Tamásnak, a két igazgatónak, hogy hívtak engem. Most a Virágot Algernonnak című darabot kezdtük el próbálni, amiben Szervét Tibor játssza Charlyt, én pedig Benedek Miklóssal karöltve az orvospárost. Örülök, hogy a nyíregyházi VIDOR-on néhány éve nagy sikerrel általunk bemutatott A Napsugár fiúk átkerül a Játékszínbe, aminek intimebb miliője még alkalmasabb lesz a tíz éve egymással szóba sem álló színészpár (Benedek Miklós és Gálvölgyi János alakítják) találkozásának megidézésére. Jelenleg három ottani darabban vagyok benne: a Jutalomjáték négy éve megy teltházakkal, siker a Primadonnák Szirtes Tamás rendezésében, és a Legyen a feleségem! is. A RAM-ba átköltöztünk a Madách néhány produkciójával, így aztán a próbákon felül valamikor 25 előadásom van egy hónapban. Az Adagio együttesben való szereplésemnek is azért lett vége, mert szinte lehetetlenné vált az egyeztetés, s nekem a színház volt a legfontosabb.

 

Nem vicceskedni, hanem viccesnek lenni

 

Nyolc–kettő most az arány a próza javára, de nem bánja, mert remek karakterszerepeket alakíthat; van, amikor egy darabban négyet. Nem csupán vígjátékokban lép színre. Az Ördöglakat például egy krimi, amit Gálvölgyi Jánossal játszik, s mindvégig fent kell tartaniuk a feszültséget. Nyolcvan előadás ment le négy év alatt, ami nem akármi egy ötszáz férőhelyes színház esetében: kb. 40 ezren látták. A vígjáték műfaját lenézik sokan, de mint elmondta, igazán jó komédiát talán még nehezebb csinálni, mint egy drámát. Nem vicceskedni kell, hanem viccesnek lenni, s az jóval nehezebb, mint sokan gondolják!

Sz. Kántor Éva