Múzeumi világnap: posztok, játékok a Jósa András Múzeum Facebook-oldalán

Május 18. a Múzeumok Világnapja. Az ünnepet először 1978-ban tartották meg, egy moszkvai szakmai konferencia döntése nyomán. Azóta közel 3 ezer múzeum részese a nemzetközi programnak, mely bemutatja a múlt emlékeit őrző intézményeket.

 

Tavaly májusban, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott 24. Múzeumi Majálison vette át a Jósa András Múzeum igazgatója az Év Múzeuma kitüntető címet. Az elismerés az akkor már 151. éves közgyűjteménynek szólt, intenzív és lendületes fejlődéséért, pezsgő múzeumpedagógiai munkájáért, ismeretterjesztő és vonzó turisztikai kínálatáért, tudományos sikereiért. Idén az intézmény közösségi oldalán ünnepelnek és kínálnak programot az érdeklődőknek.

Vécseiné Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum Múzeumpedagógiai Osztály vezetője elmondta:

„Minden órában rakunk fel a múzeum szakterületeiről egy-egy posztot, videót, játékot. Mindennap szokott felkerülni a Facebook-oldalunkra egy-egy spot, de nem ilyen sűrűn, mint hogy most 8-9 poszt is megjelenik majd. A Történeti, a Régészeti, a Restaurátor és a Múzeumpedagógia jelentet meg egy-egy posztot. Nemcsak tudományos cikkeket, hanem játékos feladványokat is, hiszen nemcsak a tudomány közvetítése, hanem a közönség bevonzása, szórakoztatása is a múzeum feladatai közé tartozik.”

Igazán izgalmas a régészek bemutatója, és nemcsak azért, mert a szakemberek most is feltárást végeznek Tiszavasvári határában.

„A Régészeti Osztály egy különleges videófelvétellel készült, ahol a múzeummal együtt dolgozó külföldi múzeumokkal veszik fel a kapcsolatot, és bemutatják az elmúlt időszakban elvégzett munkákat a külföldi kollégák. A Történeti Osztály két posztot is megjelentet, hiszen egy nagymértékű várostörténeti kutatásban vannak benne. Az egyik egy plakáthoz kapcsolódik, hiszen Brahms is megjelent az egyik koncerten, mert a műsort játszó hölgy az ő párja volt. Ez egy kicsit bulvárosabb cikk, illetve történész kollégám, Mohácsi Endre egy gramofont szólaltat meg a történeti raktár mélyéről, mely kuriózumnak számít, hogy egyáltalán működőképes egy ilyen gramofon. A Múzeumpedagógiai Osztály 3 játékot közvetít a közönség felé. Olyan feladatot találtunk ki, mely a múzeumra, a múzeum névadójára utal, és érdekes feladatokat lehet ezzel kapcsolatban megoldani. A restaurátorok pedig bemutatják azokat a munkákat, melyet az elmúlt években végeztek a régészek feltárásai kapcsán. Úgyhogy nagyon érdekes cikkeket, posztokat lehet látni Facebook-oldalunkon” – részletezte az ünnepi programot Vécseiné Lakatos Bernadett.

A játék persze folytatódik, a következő napokban és hetekben is megoldhatják a kiállításokhoz kapcsolódó puzzle feladatait, a betűhalmaz rejtélyét vagy a kvíz feleletválasztós feladványát. Sajnos, továbbra sem ismert a nap, amikor újra megnyitja kapuit a Jósa András Múzeum, hogy állandó és időszaki kiállításaival fogadhassa a látogatókat.