Befejeződött az országos szintű, reprezentatív szűrővizsgálat
Fotó: Szarka Lajos

Véget ért az országos szintű reprezentatív szűrővizsgálat, amelyre több mint 17 800 résztvevőt választott ki a Központi Statisztikai Hivatal. Annak érdekében, hogy minél több mintát tudjanak levenni az orvosok, a határidőt meghosszabbították a hétvégén. A reprezentatív vizsgálat célja, hogy a szakemberek pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, illetve az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, valamint dinamikájáról.

Szombat reggel nyolc órától várták a nyírpazonyiakat a helyi nők klubjának épületében. Az önkormányzat adatai szerint 22 főt választott ki a településről a Központi Statisztikai Hivatal, ők vehettek részt önkéntes alapon a négy orvosi képzéssel foglalkozó egyetem országos szintű szűrővizsgálatán. Annak érdekében, hogy minél többen el tudjanak menni a tesztelésre, szombat estig meghosszabbították a határidőt, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy településen is várták a kiválasztott állampolgárokat.

Örültek a lehetőségnek

A megyében élők aktívan részt vettek a tesztelésben, kifejezetten örült is néhány kiválasztott. Volt, aki számára nem volt kérdéses, hogy eljön a szűrésre.

„Körülbelül két hete kaptam meg a papírt, nagyon örültem neki, mert volt bennem egyfajta félsz. Többször voltam már beteg, mivel asztmás vagyok, sok betegségem van. Volt ez alatt az időszak alatt is ilyen megfázásos köhögés, ezért konzultáltam a tüdőgyógyászommal, aki mondta, hogy ez nem az. Viszont nagyon örülnék neki, ha túl lennék rajta, mert akkor megtudnám azt, hogy voltam-e vagy nem, és még várható-e, hogy el fogom kapni. Nagyon örülök, hogy legalább túl leszek rajta és megtudom, hogy voltam-e ebben a járványban vagy nem” – mesélte Dékmár Istvánné.

Átfogó egészségügyi vizsgálat

A Debreceni Egyetemre négy megye szűrése jutott, ezek egyike volt Szabolcs-Szatmár-Bereg. A településekre egy kis mikrobusszal érkezett a szakemberekből álló ötfős személyzet, ezek tagja volt egy mintavételi fül-orr-gégész is, a pontos vizsgálat érdekében. A szervezésben sokat segítettek a kormányhivatalok és az önkormányzatok dolgozói, illetve a polgármesterek is.

A szűrővizsgálat célja, hogy megállapítsák, milyen a koronavírus-fertőzöttség és az -átfertőzöttség az országban.

„Két vizsgálatot végzünk ennek a céljából. Az egyik egy akkut fertőzés kimutatása, ez a COVID vírus örökítőanyagának vagy fehérjéjének a kimutatása, már sokan hallják ezt a szót, hogy PCR, egy fehérje kimutatással történik, orr- és garatmintából. Ez egy icipicit kellemetlenebb, de ha nincs megfelelő sejtminta véve, akkor sokszor problémát is okozhat a vizsgálat, illetve vérből kimutattuk az immunglobulin jelenlétét, találkozott-e már a szervezet ezzel a vírussal. Ezt követően több mint húsz paraméteres rizikófaktor felmérést végeztünk, húsz laborparaméterrel, általános vérkép, májfunkció, pajzsmirigy, sokféle vizsgálatot végzünk, például vesefunkció vizsgálatot is, ami előre mutathat mindenkinek vagy akár előre vetíthet komoly megbetegedéseket. Valójában mi most nem csak egy koronavírus-fertőzöttséget és -átfertőzöttséget vizsgáltunk, hanem egy nagyon komoly egészségügyi felmérést, hiszen nálunk a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyon komolyan jelen vannak, a daganatok nagyon komolyan jelen vannak és így lesz egy olyan nagy referenciamérésünk, amibe egy országos egészségügyi térképet hoztunk létre” – közölte dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

Köszönik a lakosság türelmét

A Debreceni Egyetemhez tartozó megyék közül egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt a legaktívabb, a behívottak több mint 56%-a elment a szűrővizsgálatra.

„Ez a vírus nem született Magyarországon, ez valahonnan külföldről ide kellett, hogy érkezzen. Mi volt a feladatunk és mi volt a kormányzat feladata ilyenkor és az egészségügyi politikának a feladata – lefojtani, sokszor elmondtuk, a görbének a csökkentése, ellaposítása – de azt mi sem gondoltuk, hogy ilyen jó értékkel nem csak hogy lelassítottuk, hanem gyakorlatilag ezzel a nagyon időben és nagyon komolyan bevezetett és nagyon komolyan betartott feladattal sikerült megakadályoznunk a vírus terjedését. Ezúton köszönöm meg tényleg a lakosoknak a türelmét és a hozzáállását, mert bizony ezt a két hónapot ki kellett bírni, ilyet még nem tapasztaltunk, az, hogy az oktatás és a hivatalok, minden átállt online-ra, ezt fel kellett venni, ezt meg kellett szervezni és ebben én úgy gondolom, hogy a lakosság türelmét külön meg kell köszönjük” – tette hozzá dr. Papp Csaba.

Eredmények május végén

Részeredményeket már közöltek a múlt héten a szűrésről, akkor 8276 vizsgálat során összesen csupán 2 pozitívat, vagyis fertőzöttet mutattak ki. 1524 vérmintát elemeztek, ezek alapján 9 emberről derült ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen. A szűréssorozat lebonyolításában 1500 orvos, ápoló, orvostanhallgató és PHD-hallgató vett részt. Nyíregyházán 205-en kaptak értesítést arról, hogy őket is kiválasztotta a Központi Statisztikai Hivatal. A vizsgálat végeredményét május végén közlik majd.