Műszaki és természettudományok - Projektzáró a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Illusztráció

Három és fél éves munka után, 4500 középiskolás diák bevonásával zárult a közel 200 millió forintos, úgynevezett JEEP projekt, mely a műszaki, természettudományi és informatikai képzésekre ösztönözte a fiatalokat. Ennek során alsóbb éves középiskolásokat segítettek a pályaválasztásban.  

Közismert, hogy az MTMI, vagyis a műszaki, természettudományos, matematika és informatika területén óriási szakemberhiány van hazánkban. Ösztöndíjakkal, pályázatokkal, élményprogramokkal, és minden módon igyekszik oktatási kapacitásaira felhívni a figyelmet a Nyíregyházi Egyetem is. 2017-ben nyertek közel 200 millió forintos uniós támogatást a JEEP projekthez, a Junior Engineer Education Programhoz, melynek számos eleme zajlott a három esztendő során. 

„Például úgynevezett élményfoglalkozásokat tartottunk, ez az a bizonyos Junior Engineer Education Program, tehát ahová ezek a gyerekek bejöttek. Mérnöki tudományokkal ismertettük meg őket. Különböző laboratóriumokban, műhelyekben tartottuk ezeket a foglalkozásokat. Emellé természetesen egy mentorhálózatot is kiépítettünk, mind az oktatók, mind a saját hallgatóink részéről segítettük ezeket a diákokat. Nagyon fontos eleme volt a programnak, hogy különböző népszerűsítő kampányokat folytattunk – ez személyes megkereséseket is jelentett sok esetben, hiszen több mint 4000 fiatal került kapcsolatba az egyetemmel, és volt pl. az Akadémiai Kaszinónak elnevezett programunk” – tájékoztatott dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese.

Pénteken a zárókonferenciához értek, ahol beszámoltak arról, hogy a pályázat buszos utakat finanszírozott. Roadshow-k alkalmával mentek a fiatalok közé az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel. Eljutottak gyárakba, vállalatokhoz, állásbörzére és kutatóhelyekre.  

„Olyan interaktív programokat kínáltunk, amivel a középiskolások megismerhették az egyetemünket, megismerhették a remek infrastruktúrát, megismerkedhettek a nagyon magas szakmai felkészültségű oktatóinkkal. Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy az egyetem ismeretén kívül tudják, hogy milyen szakokat tanulhatnak, milyen pályát választhatnak, milyen MTMI szakokra jelentkezhetnek hozzánk a fiatalok. Azt szintén fontosnak tartottuk, hogy ne csak a mérnök, hanem a természettudományi területen is kiemeljük a tanári pályát, mivel ez hiányszakma, ezért igyekeztünk motiválni a pedagóguspálya irányába is a fiatalokat” – nyilatkozta a JEEP Projekt szakmai vezetője, Dobróné dr. Tóth Márta.

A pályázat a Nyíregyházi Egyetem koordinálásával valósul meg, a projekt konzorciumi partnere az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség. A szervezetet olyan hazai vállalatok hozták létre, akik elkötelezettek a műszaki és mérnök képzés fejlesztésében. 

A projektben részt vevők azt remélik, hogy a tudomány gyakorlati alkalmazásának bemutatásával népszerűek lesznek ezek az oktatási területek és munkakörök a jövőben, hiszen egzisztenciát, biztonságot, nem mellesleg jó fizetést kínálnak a szakembereknek. A pályázat nem titkolt célja volt az is, hogy a leszakadó térségek hátrányos helyzetű fiataljainak az életesélyeit javítsák.