Munkanélkülieknek segíthet az önkénteskedés!

Európai uniós támogatással országos programot indít a Magyar Vöröskereszt. A programba bekapcsolódó önkénteseknek támogatják a B kategóriás jogosítvány szerzését, a közúti elsõsegélynyújtó képzés elvégzését, nyelvi képzést biztosítanak, egyéni tanácsadást nyújtanak, illetve az önkéntes szerzõdés idõtartamára kifizetik a programban részt vevõk helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot is.

SZEMÉLYESEN LEHET JELENTKEZNI

Gurály Edinától, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének vezetõjétõl megtudtuk, a projekt részeként kilenc megyében 11 helyszínen, összesen 182 fõ fiatal önkéntes bevonását tervezik a 3 év alatt. A programba a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetnél Nyíregyházán a Malom utca 3. szám alatt lévõ irodában lehet jelentkezni.

22 ÉVEN ALULIAKNAK SZÓL

Az országos önkéntes programba olyan 18 évesnél idősebb, de a 22. életévüket még be nem töltött fiatalok jelentkezését várják, akik középfokú tanulmányaikat sikeresen befejezték, valamint aktív hallgatói, tanulói jogviszonnyal, illetve foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

TÖBB TERÜLETRE VÁRJÁK A FIATALOKAT

A résztvevők bekapcsolódhatnak a véradásszervezésbe, az elsősegélynyújtás népszerűsítésébe, valamint a katasztrófavédelmi és szociális terület munkájába is.
– A bevonni tervezett önkéntesek számára olyan gyakorlati tudásokat szeretnénk átadni, amely valós haszon lehet a késõbbi munkavállalás során. Az általunk tervezett pszichoszociális képzés számos területen (gyermekvédelem, nõi érdekérvényesítés, szociális és humanitárius segítségnyújtás stb.) biztosít olyan készségeket, amelyeket a humán területen elhelyezkedõ fiatalok jól tudnak majd hasznosítani – tette hozzá a megyei igazgató.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fotó: Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat Magyar Vöröskereszt)