Munkáltatói fórum Nyíregyházán – Bodó: eredményes a munkaerőpiaci reform!

Képzési programmal növelné azoknak a munkavállalóknak a számát a Pénzügyminisztérium, akik az elsődleges munkaerőpiacon találják meg a számításaikat. Nyíregyházán ma egy munkáltatói fórumon ismertették a munkaerőpiaci reform eddigi eredményeit. Kiderült, országszerte már 33 ezren találtak munkát a versenyszférában a kormányzati program segítségével.  

Míg 2010-ben csupán 3,8 millió munkavállalónak volt állása, addig kilenc év elteltével 4,5 millióra nőtt az állással rendelkezők száma. Ez hangzott el azon a munkáltatói fórumon, melyet péntek délelőtt rendeztek meg a megyeházán. A kedvező adatok nemcsak a gazdaság élénkülésének, illetve a kormány közfoglalkoztatási programjának köszönhetők, ezt állítják a politikusok. Az elmúlt időszakban például olyan reformok indultak el, amelyek átalakították a munkaerőpiacot. A megyében több ezer munkavállalónak sikerült átirányítással a versenyszférában megtalálni a számításait.  

Ma ott tartunk, hogy az idei évben 10500 főt meghalad azoknak a honfitársainknak a száma, akik a ppénzügyminisztériumi program alapján, a kormányhivatal eredményeképpen az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedhettek. Ez egy nagyon fontos szám a mi álláspontunk szerint.

– mondta el Román István, kormánymegbízott.  

Országszerte sikeresek a munkaerőpiaci reformprogram számadatai, ezt már a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár mondta Nyíregyházán. Bodó Sándor kiemelte, a program lényege az volt, hogy a munkaadókat 'kiemelt ügyfélként' kezelték, és vállalati kapcsolattartók révén olyan munkaerőt közvetítettek számukra, amiben megtalálták a számításukat. Azoknak az álláskeresőknek nyújtottak segítséget, akik a leghamarabb mobilizálhatók és helyezhetők el az elsődleges munkaerőpiacon. A programmal országszerte 33 ezer munkavállaló jutott álláshoz, 90 százalékuk ma is dolgozik. Az államtitkár hozzáfűzte, a felnőttképzést érintően új programot készítenek elő, és úgy vélte, a felnőttképzést a munkaerőpiaci reformhoz kell igazítani. 

Elsőként egy képzési programot indítunk, lehetőség szerint itt Kelet-Magyarországon, hogy akinek nincs kellő végezettsége, azt fel tudjuk készíteni. Nyilván ennek meg kell találni a jogi finanszírozási oldalát. A minisztériumok tárgyalnak erről, a  munkának van célja és folytatása.

– hangsúlyozta Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.

A munkaerőpiaci reformprogram célja, hogy jövő márciusig 50 ezerre nőjön azok száma, akik a versenyszférában helyezkednek el.