Faültetési pályázatok a NYÍRVV-nél – Egyre zöldebb lesz a város!

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik meg. Ezt felelevenítve indította el pár évvel ezelőtt Nyíregyháza Önkormányzata és a városüzemeltető NYÍRVV az Újéletfa-liget projektet.

Ahogy az elmúlt években, tavaly is nagy sikerű volt a lehetőség, akkor mintegy 80 család ültetett fát gyermeke születésének alkalmából. Most újra lehet csatlakozni az akcióhoz. Azon szülők jelentkezhetnek, akik szeretnének 2018. október elseje és 2019. július 31-e között született gyermekük tiszteletére fát ültetni. Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője elmondta:

A gyerekek a fákkal együtt cseperednek fel. A későbbiekben visszatérhetnek a ligetbe és elmondhatják majd, hogy ez a fa velük egyidős. Reméljük, hogy idén is kedvelt lesz ez az akció, most szeptember 27-éig lehet jelentkezni még erre a programunkra.

A Városszépítő programnak más akciója is van, szeptember végéig az Ültess egy fát a holnapért! elnevezésű faültetési pályázatra is lehet még jelentkezni. Keczkó János hozzátette:

Itt minden nyíregyházi állampolgár pályázhat, az ingatlana előtti közterületre ültethet ki fát. Fontos megjegyezni, hogy önkormányzati tulajdonú intézmények is jelentkezhetnek, amennyiben közterületre ültetnék az igényelt növényt. Minden esetben kimegyünk a szakembereinkkel és megvizsgáljuk a területet, azt, hogy milyen fát, cserjét lehet a kérelmezett területre ültetni. Erre elsősorban azért van szükség, hogy a későbbiek során fenntarthatóak legyenek a fák, ne kelljen őket folyamatosan gallyazni vagy csonkítani például egy felettük húzódó légvezeték miatt.

A fajtarepertoár nagyon széles, színes – eddig már több mint 120 pályázat érkezett be a NYÍRVV-hez. Fontos tudni, hogy a programnak két üteme van, aki most, az őszi ültetési időben nem kap fát, díszcserjét, az tavasszal várhatja majd az igényelt csemetét. A pályázati adatlap a NYÍRVV honlapjáról tölthető le; a dokumentumnál a növény, növények ültetési helyét is meg kell jelölni és lehetőség szerint a helyszínről készült fotókat is várnak a pályázathoz.