Motoros véradás

Még a rossz idő sem szegte kedvét a jó szándékú motorosoknak vasárnap délelőtt. Folyamatosan érkeztek a Sóstói Múzeumfaluba, hogy vért adjanak. Az idei esemény egyben jubileum is, a nemes kezdeményezés ugyanis épp 10 esztendeje indult.

 

Életmentő motorosok

 

Tíz évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy szervezünk egy motoros találkozót, olyat, aminek valami haszna is van, így született meg az első Motoros Véradó Nap – emlékezik vissza a kezdetekre Szász Károly, az Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke. Akkor még csak 100 motoros volt nyitott a kezdeményezésre, tavaly már 2500-an jöttek segíteni, így egy nap alatt közel 700 ember juthatott általuk a szükséges vérhez.

 

Segítség és egészség

 

Bár számos kulturális program színesítette a 10. motoros véradást, a rendezvény elsődleges célja mégis az önzetlen segítségnyújtás volt. A véradók jó része a segítő szándék mellett saját egészségét is szem előtt tartva ad rendszeresen vért. Molnár István a kezdetektől a véradók között van. Elmondása szerint Magyarországon ma egyre kevesebben adnak vért, pedig nagy szükség van rá, ugyanakkor saját vérrendszere is tisztul amikor vért ad, így az saját egészségére is jótékony hatással van.

További képekért kattintson a fotóra!

A vészharangokat ugyan még nem kell megkongatni, de a statisztikák azt mutatják, baj van a vérellátással, egyre kevesebben vállalkoznak donori szerepre, pedig az egészségügynek nagy szüksége van a véradókra. Az eseményt Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója is megtisztelte jelenlétével, aki elmondta - A magyar egészségügynek a vérellátás és az emberek összefogása az ami segítséget nyújt a betegellátásban. Ez mindannyiunk közös ügye. A Magyar Vöröskereszt ebben fontos szereplő aki a legkülönbözőbb formákban szólítja meg az embereket,akár egy motorostalálkozóval, akár iskolai tájékoztató formájában.

 

Példamutató

 

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere is ellátogatott a Sóstói Múzeumfaluban megrendezett eseményre. Hangsúlyozta a város vezetése minden olyan támogatást, kezdeményezést örömmel vesz és támogat, amely a társadalmi felelősségvállalásról szól és egyben példaértékű is.

 

Kik adhatnak vért?

 

Ahhoz hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez naponta mintegy 1800 véradót kellene toborozni. Egyetlen véradással akár három emberen is segíthet az, aki egészségesnek érzi magát, 18 és 65 év között van és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. A véradáshoz mindezek mellett lakcímkártyára, személyi igazolványra, valamint Taj számra is szükség van. A véradás a donor egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, de a szűrővizsgálattal kimutatható a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz is.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)