Móra-napok Nyíregyházán

A Móra Ferenc Általános Iskola tanulói a 137 évvel ezelőtt született íróra emlékeztek azzal az ünnepi összeállítással, amelyet diáktársaiknak adtak elő az iskola aulájában. Az oktatási intézményben már hagyomány, hogy 1995-től minden évben megrendezik a Móra-napokat. Ilyenkor más iskolák tanulói is megismerkedhetnek az intézményben zajló élettel és megtudhatják azt, mit jelent Móra kulturális örökségének szellemében nevelkedni.

 

„A szeretet az élet”

 

Jókayné Deák Éva, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója az íróról mesélt. Azt mondta, Móra igazán gyermekközeli író volt. Olyan írásai voltak, amelyeket minden kisgyermek olvas, vagy elolvastat a szüleivel. Az igazgató hozzátette, Móráról beszélni és nem a gyermekekről szólni nem lehet. A pedagógus kifejtette, jelmondatuk a Kincskereső kisködmön utolsó mondata: „A szeretet az élet”. Azt mondta, ezt akarják nevelésükkel tolmácsolni a gyerekek felé. Minden, amit tesznek, azért történik, hogy ha innen a gyerekek kikerülnek, akkor megállják helyüket nemcsak tudásban, hanem a lélekben is.

A programsorozat nyitányaként megrendezték a Móra Labdarúgó Kupát, ahol általános iskolás csapatok mérték össze tudásukat.

 

Színes programok egész héten

 

A focimérkőzések mellett sakkpartykat, természetismereti vetélkedőt, angol nyelvi akadályversenyt, gyermek szóló néptánc találkozót és matematikaversenyt is rendeznek az iskolában. A Móra-napok programjai a tanulás mellett kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak a tanulóknak, akik büszkén vállalják, hogy a Móra iskolába járnak.

Simon Zsófia azt mondta, amikor belép az iskolába, mindig biztonságban érzi magát. A mórás diák hozzátette, rengeteg olyan esemény van, amely közel hozza egymáshoz a diákokat. A versenyek, a szereplések és a közösségi hét eseményei mind olyan programok, amelyen minden diák jól érzi magát.

 

Móra-kitűző Bessenyei Gyulának

 

A Móra-dombormű koszorúzását követően köszöntötték az iskolában több éve dolgozó pedagógusokat. Idén Bessenyei Gyula testnevelőtanár kapott Móra-kitűzőt azért, mert 15 éve tartozik az iskola kötelékébe.

M. E.