Minden jel arra utal, hogy végre felpöröghet az oltási kampány
Minden jel arra utal, hogy végre felpöröghet az oltási kampány

Minden jel arra utal, hogy végre felpöröghet az oltási kampány. Egyre több helyről, egyre többféle vakcina érkezhet Magyarországra, végre olyan mennyiségben, amely a tömeges oltáshoz is elegendő. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy már a hétvégén végeznek a mobil oltócsapatok az idősotthonokban, így jövő héten azok következnek, akik előre regisztráltak levélben vagy az interneten. Közülük is a legidősebbek. A miniszterelnök hozzátette, nyitásról, a korlátozások enyhítéséről még nem érdemes beszélni – hangzott el a Híradóban.

Jól halad az oltás; a jövő hét elejétől pedig új szakasz indul, azok kapják meg a vakcinát, akik regisztráltak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő elmondta: az egészségügyi dolgozók után most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásuk is befejeződik. Ezután kezdődik a regisztráció alapú oltás.

Az oltás önkéntes és ingyenes, de aki be akarja magát oltatni, annak regisztrálnia kell, mert csak így tudják értesíteni, hogy mikor és hova kell mennie a vakcináért

– emlékeztetett a kormányfő. Mostanáig kétmillióan regisztráltak, ez azonban kevés a társadalom védettségéhez, ezért a miniszterelnök mindenkit arra kért: regisztráljon és oltassa be magát.


Orbán Viktor kiemelte:

a jelenlegi állás szerint március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, de ha lesz kínai oltóanyag, ezt meg lehet kétszerezni. Ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás.

Így húsvétra már a nyitás bizonyos kérdései is előkerülhetnek, de addig ezekkel nem lehet foglalkozni, hanem a vakcinabeszerzésre kell összpontosítani, és továbbra is az óvatosságé a főszerep.

Ha túl korán mozdítjuk el a korlátozásokat, akkor semmibe hullik mindaz, amit közösen három hónap alatt elértünk

– tette hozzá.

Orbán Viktor a szabályokkal szembemenve nyitást tervező vendéglőkkel kapcsolatban azt mondta: arra kérte a hatóságokat, senkit ne vegyenek őrizetbe, amíg nincs törés-zúzás és erőszak, a vendéglátósoktól ugyanakkor azt kérte, ne nyissanak ki a korlátozások ellenére.

Leszögezte, a kormány igyekszik segíteni és felgyorsítani a támogatások kifizetését a vendéglátósoknak, de  az nem megoldás, hogy megsértik a szabályokat.

 

hirado.hu