Amiről az utcák mesélnek... - Patika a Magyar Koronához
Amiről az utcák mesélnek... - Patika a Magyar Koronához

A második gyógyszertári engedélyt a vármegyétől 1834-ben kap­ta meg Balla Sámuel, aki 1835. július 12-én nyitotta meg officináját a város akkori kuriális épületének egy részében.

A jól induló vállalkozás később csődbe jutott, az 1842-ben tartott árverésen a kezességet vállaló édesapa vásárolta meg és rögtön tovább is adta Benczúr Vilmos patikáriusnak, aki 1847-ig üzemeltette. Egy 1844-ben keltezett számlán először   fedezhető fel a patika cégére „Gyógyszertár a magyar koronánál Nyíregyházán” felirattal, alatta a Szentkorona rajza, legalul pedig Benczúr Vilmos aláírása. Ebben a mai Kossuth tér déli sarkán található házban látta meg a napvilágot 1844-ben Benczúr Gyula, ahogyan ezt az épület helyén álló üzletház falán elhelyezett emléktábla is hirdeti.

A városból elköltöző Benczúr Vilmostól Matthaidesz Gusztáv vette meg az épületet és a patika üzemeltetésének jogát. Tőle 1867-ben Bertalan Rezső, majd 1873-ban Bertalan Pál vásárolta meg, 1875-ben pedig Bydeskuthy Bertalan tulajdonába jutott. Õ 1880-ban adta el dr. Léderer Manó orvosnak, aki a működtetését fiára, Léderer Ignác gyógyszerészre bízta. A tulajdonosváltozást egy hirdetésben is megörökítették, amelyben az új tulaj biztosította a vásárlóit, hogy „dús raktárt” rendez be „kül- és belföldi gyógyszerkülönlegességekből, piperéző cikkekből, ásványvizekből”, valamint készleten fog tartani „a legkitűnőbb hamisítatlan aszú borokat is”. 1898-ban a Szopkó család üzemeltette, majd 1901-tõl 1911-ig Török Gyula. Utolsó tulajdonosai Lányi Dezső és Gonda Mihály voltak. Ekkoriban már Lányi és Gonda gyógytár, illetve gyógyszertár néven illették a patikájukat. A páros együttműködése 1933-ig tartott, ekkor Gonda Mihály a tulajdonában lévõ Angyalhoz címzett patika bérleti szerződését Haisinger Viktorral felmondta és személyesen vitte tovább.

Lányi új társát Székely Rezső patikusban találta meg. Az épület 1944-ben leégett. Helyén Juhász József hentes épített egy barakkszerű üzletházat, a patika pedig a szomszédos Häuffel–Babicz-házban kapott helyet.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)