Minden év október második szombatján ünneplik a Hospice Ellátás Világnapját
Minden év október második szombatján ünneplik a Hospice Ellátás Világnapját

Minden év október második szombatján ünneplik a Hospice Ellátás Világnapját. A Nyírségi Hospice Alapítvány a Váci Mihály Kulturális Központban péntek délelőtt szervezett találkozót. Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében hitet tett amellett, hogy a hospice gondozót nyilvánvaló emberi nagysága, speciális tulajdonsága teszi alkalmassá a feladatra.

A hospice mozgalom nem elsősorban a betegek ápolásával foglalkozik, hanem a gyógyíthatatlan, az életükről már lemondott emberek lelki gondozását tartja szem előtt. A hospice mozgalom létezése és tevékenységi köre arra született, hogy az emberekben tudatosítsa: méltóságban is lehet meghalni szeretteink vagy erre hivatott gondozó társaságában. A Nyírségi Hospice Alapítvány nagy nehézségek árán alakult egy évtizede. Szakemberek és önkéntesek, kórházi és otthoni szolgálatban  állnak a rászorulók, a gyógyíthatatlan  betegek rendelkezésére. További információt az Alapítvány honlapján találnak.

Bárkányné Mikó Zita kuratóriumi elnök, Nyírségi Hospice Alapítvány:

Igazából a feladatainkba tartozik az, hogy segítsünk a betegeken, a családokon, családtagokon, hiszen előfordulhat a közvetlen környezetben is a megbetegedés – tapasztaljuk a mindennapokban, hogy tudatlanul és félve állunk szembe egy ilyen beteg ápolásával. Nem is tudjuk – sem mint egészségügyi szakember, sem mint laikus, hogyan tudnánk segíteni. Látjuk, hogy a beteg ott szenved az ágyban és tehetetlenek vagyunk.

 

Kapcsolódó galéria

Hospice Világnap 2019