Milyen az ideális napszemüveg a szemüvegesek számára? Eláruljuk!
Fotó: Illusztráció

A szemvédelem a nyár egyik fontos feladata. A látszerész mester jól látóknak és szemüvegeseknek is tanácsot ad, illetve ajánl megfelelő viseletet, túl a divat elvárásain. 

A mai tudomány, hogy minden fényforrásnak van UV sugárzása. Tehát télen és zárt helyen is, melyek közül a neon a legkényelmetlenebb. A nyár egyik velejárója az erős napsütés és UV sugárzás, melyet egyértelműen ki kell zárni szemünk egészsége érdekében. Sokféle szempontnak kell megfeleljen a jó napszemüveg azon túl, hogy UV szűrővel rendelkezik.

Szűcs Péter, látszerész mester szerkesztőségünknek elárulta:

Polarizált legyen a lencse, szerintem ez egy nagyon fontos szempont. Az, hogy 100 % legyen a színvisszaadó képessége, tehát ami a természetben, az életben piros, az a napszemüvegen keresztül is piros legyen, vagy ami zöld, az zöld legyen. Nagyon fontos tulajdonság még a kontraszt fokozó hatás. Ezt általában akkor tapasztaljuk, amikor szürkületben még fent van a napszemüveg, akkor is éri UV sugárzás, és akkor sem kell levenni, mert még mindig kontrasztosan, tisztán lehet látni a lencsén. És ami nagyon fontos, de ritkán esik róla szó, hogy torzításmentes legyen a lencse.

A szemüvegeseknek létezik a gyári mágneses előtét, az úgynevezett clip-on, azután a fényre sötétedő lencse, vagy akár a dioptriás napszemüveg is.

Érdemes kipróbálni, hogy saját alkatunknak melyik szín a legkellemesebb, vagy a legbiztonságosabb. Ahogy a szakember mondja, minél világosabb a szem, annál érzékenyebb a fényre, ehhez kell barna, szürke, kék vagy más színt választani. Ezeknek különböző a fényáteresztő, illetve képalkotó képessége. A megfelelő választás növeli a közlekedésbiztonságot is, kiszűri a csillogásokat.

Ha a divatot nézzük, ma is a nagy, kerek napszemüveget keresik, és persze az a jó is, hiszen terjedelmes felületen védi a szemet és a környező bőrfelületet. Kérdés, hogy a drága napszemüveg-e a jó napszemüveg.

Inkább azt mondom, hogy az olcsó napszemüveg nem biztos, hogy jó a szemnek. Sok esetben mindenki csak az UV szűrésre koncentrál, pedig a torzítás egy nagyon fontos dolog. Megvehetek én egy szemüveget, aminek jó az UV  szűrő hatása, de nem tudom viselni, mert fejfájást meg hányingert okoz. A minőségibb napszemüvegeknél - ez nem azt jelenti, hogy jóval drágább, de - ezekre a tulajdonságokra odafigyelnek. Mi azt szoktuk javasolni, hogy szemüveget, napszemüveget szaküzletben érdemes venni, ott biztos, hogy bevizsgált, minőségi termékről van szó, és kellő tanácsadást nyújtanak a látszerész kollégák, hogy kinek melyik a legideálisabb választás.

- fogalmazott a szakember.

A rosszul megválasztott napszemüveg nemcsak az imént hallott múló tüneteket produkálja. Túl a kötőhártya gyulladáson fényérzékenységet, szürke hályogot, akár vakságot, tehát súlyos, maradandó károsodást is okozhat az erős UV sugárzás.